Sport

Klappramsan gav Island kraft

De isländska spelarna tackar sin publik.
De isländska spelarna tackar sin publik.

Direkt efter slutsignalen kördes den speciella klappramsan.Nu hoppas spelarna att få avsluta kvartsfinalen mot Frankrike på ett liknande sätt.– Jag ser fram emot att se vad vi kan åstadkomma i Paris, säger Islands Hjörtur Hermannsson inför fortsättningen av EM-slutspelet.

På domaren Damir Skominas sista signal rusade Islands spelare till fansen. Sedan slöt de sig samman och körde den speciella klappramsan – "Vulkanen" – som supportrarna hade kört under matchen och dessförinnan runt om i Nice samt hemma i huvudstaden Reykjavik.

Det var spelarnas sätt att tacka för stödet under åttondelsfinalen mot England (2–1) på Allianz Riviera i Nice.

– Jag tror att de var 3 000 här av 35 000, och 30 000 var engelsmän, men vi hörde inget av dem. Vi ägde planen, vi ägde arenan. Det är otroligt, säger försvararen Hjörtur Hermannsson till gp.se.

"Stöttning från alla"

Enligt Elmar Bjarnason var det just stödet som gjorde att Island vann mot England. Med sång och klappramsan i ryggen fick spelarna ny kraft efter Waynes Rooneys 1–0-mål på straff. Och det behövdes bara fjorton minuter för att vända underläget till 2–1, genom mål från Ragnar Sigurdsson och Kolbeinn Sigthórsson.

Med fansens hjälp stod sedan spelarna emot i defensiven och säkrade en historisk kvartsfinal.

– Det kändes lite som att England hade hela nationens tyngd på sina axlar. Vi bars fram av vår nation. Allt är så positivt runt laget och vi får stöttning från alla, säger Elmar Bjarnason.

Inte lätt mot Island

Tror du Frankrike kommer uppleva liknande tyngd i Paris?

– Ja, det kan bli så. Alla förväntar sig att det ska vara lätt att spela mot Island. Det kan hända, säger han.

För förbundskapten Lars Lagerbäcks Island, som har gått runt på få spelare under mästerskapet, väntar nu några lugna dagar i Annecy. Allt för att spelarna ska vara pigga och alerta till kvartsfinalen mot hemmanationen Frankrike på Stade de France i Paris på söndag.

Där islänningarna återigen vill fira med klappramsan "Vulkanen".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset