Sport

Klarade sig undan rött kort

Norrköpings lagkapten Andreas Johansson orsakade straffen sov gav Rosenborg 1–0 men slapp rött kort.
Norrköpings lagkapten Andreas Johansson orsakade straffen sov gav Rosenborg 1–0 men slapp rött kort.

Andreas Johansson var den skyldige.Men han erkände aldrig.Därför klarade han sig undan rött kort redan efter 36 minuter i 3–2-segern mot Rosenborg i Champions League.

Som lagkapten var han oerhört stolt över att IFK Norrköping – med bara fyra spelare i startelvan kvar sedan SM-guldet vanns i Malmö i höstas – kunde pressa Rosenborg in i det sista.

Men hade det inte varit för en ouppmärksam domare hade Johansson tvingats lämna Östgötaportens konstgräs redan innan matchen nått halvvägs. Situationen när Johansson tacklade Christian Gytkjaer bakifrån som siste man och inne i straffområdet skapade många frågor.

Därför dröjde domaren

Varför dröjde den engelske domaren Craig Pawson med att blåsa? Och varför fick inte Johansson rött kort när Pawson bestämde sig för att peka på straffpunkten?

Johansson har svaren:

– Han ville ha klart för sig om det var offside eller inte. Därför hade han kontakt med den assisterande domaren. När han fick beskedet att det inte var det bestämde han sig för att det var straff.

– Sedan frågade han mig två gånger vem det var som var inblandad. Jag svarade att "det är ditt jobb att hålla reda på det".

Pawson nöjde sig med det.

Men var det straff?

– Det var en liten kontakt, men samtidigt lägger han (Gytkjaer) sig enkelt, säger Johansson.

"Hjärtat för klubbmärket"

Gytkjaer reste sig och slog in 1–0 och totalt 4–1 till Rosenborg. Som sedan blev 2–0 och 5–1 i början av andra halvlek.

Målet föregicks av en hands, ansåg Norrköpings spelare.

– Både Jon (Gudni Fjoluson) och (Christopher) Telo sade att norrmannen tog med sig bollen med handen. Otur att domaren inte såg det. Hade vi fått 3–1 hade förlängning väntat. Vi spelade med hjärtat för klubbmärket. Vi satsade allt, gjorde allt. Vi är inte lika bra som vi var när vi vann (SM-guldet) i höstas men med tiden kan det här laget bli minst lika bra, säger Andreas Johansson.