Nyheter Ekonomi Världen

Klart för konstitutionsomröstning

Italiens premiärminister Matteo Renzi har lovat avgå om höstens folkomröstning säger nej till de föreslagna ändringarna av konstitutionen. Arkivbild.
Italiens premiärminister Matteo Renzi har lovat avgå om höstens folkomröstning säger nej till de föreslagna ändringarna av konstitutionen. Arkivbild.

Italiens högsta domstol har gett grönt ljus för en folkomröstning om konstitutionen. Tanken är att stärka den politiska stabiliteten, men premiärminister Matteo Renzi har även satt sin egen framtid på spel.

Högsta domstolen godkände på måndagen valideringen av över 500 000 underskrifter, som räcker för att utlösa en folkomröstning. Regeringen har nu 60 dagar på sig att välja ett datum för omröstningen, som väntas äga rum någon gång oktober–december.

Parlamentets båda kamrar sade redan i april ja till de föreslagna ändringarna, som bland annat kraftigt skulle minska senatens makt. Ändringar i konstitutionen kräver dock en folkomröstning.

Matteo Renzi har satt sin egen framtid på spel i frågan och lovat avgå om folkomröstningen går emot honom, alltså säger nej till ändringen. Han har hävdat att den är det enda sättet att stärka den politiska stabiliteten och få ett slut på årtionden av "svängdörrsregeringar", som han anser har försvårat möjligheterna att vända Italiens skuldtyngda ekonomi.

För ett par månader sedan såg det ut som att Renzi hade stöd för förslaget, men nu ses omröstningen som ett möjligt sätt för italienarna att rösta bort en stark EU-förespråkare, vilket aktualiserats i och med bankkrisen i Italien och britternas beslut att lämna EU.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset