Nyheter Ekonomi Världen

Klart nej – men få väljare i Holland

På onsdagen gick Nederländerna till val om EU:s samarbets- och frihandelsavtal med Ukraina.
På onsdagen gick Nederländerna till val om EU:s samarbets- och frihandelsavtal med Ukraina.

Nej, säger Nederländerna med stor majoritet till EU:s samarbetsavtal med Ukraina.Ett hårt slag för EU-samarbetet – även om det låga valdeltagandet gör konsekvenserna minst sagt oklara.

En dramatisk rösträkning vidtog sedan vallokalsundersökningar visat att röstandet balanserade alldeles intill den 30-procentsgräns som krävs för att göra onsdagens folkomröstning giltig. Prognoser vid 23-tiden tydde dock på ett valdeltagande kring åtminstone 31 procent.

Resultatet rådde dock inget tvivel om. Vallokalssiffrorna pekade på solklara 64 procent för nej, mot 36 procent för ja.

Nej-kampanjarna jublade, trots det låga valdeltagandet.

– Det här resultatet kan inte avvisas, sade en nöjd ledare för vänsterpartiet SP, Emile Roemer, till nederländsk tv.

EU-fientlige Geert Wilders från Frihetspartiet, PVV, tog i ännu mer.

"Det verkar som om det nederländska folket sade nej till den europeiska eliten och nej till avtalet med Ukraina. Det här är början till slutet på EU", skrev Wilders på Twitter.

Tungt för Rutte

Det interna trycket lär nu öka ytterligare på premiärminister Mark Rutte och hans regering, som redan tärs av usla opinionssiffror.

Ett nyval i förtid har setts som ett tänkbart resultat av en klar nej-seger – även om ingen räknar med att något drastiskt kommer att ske förrän Nederländernas pågående period som ordförandeland i EU är över den sista juni.

Rutte själv lovar att noga fundera på konsekvenserna.

– Låt oss ta göra det noggrant. Det kommer att ta dagar, om inte veckor. Det är vi skyldiga väljarna, sade premiärministern enligt tv-bolaget NOS.

Seger för Putin?

Formellt handlade folkomröstningen om EU:s samarbets- och frihandelsavtal med Ukraina som i praktiken redan är i gång sedan årsskiftet.

Sakfrågan är oerhört viktig för Ukraina och dess västvänliga regering. För väljarna i Nederländerna har emellertid diskussionen mest kommit att handla om vad de tycker om sin egen regering och hela EU i allmänhet.

Ja-kampanjen har i sin tur varnat för att ett nej främst gynnar Ryssland och dess president Vladimir Putin.

Det håller även svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) med om.

– Blir det ett nej då har Nederländerna gett Putin den bästa present han kunnat önska sig. Ju starkare EU är, ju närmare relationer vi kan ha med Ukraina, desto sämre är det för Putin, sade Federley på onsdagen.