Sport

Klasen gladde hemmapubliken

Linus Klasen, till höger, fastställde slutresultatet 4–1 mot Ryssand och gratulerades av Richard Gynge.
Linus Klasen, till höger, fastställde slutresultatet 4–1 mot Ryssand och gratulerades av Richard Gynge.

Två mål mot Ryssland inför den gamla hemmapubliken i Södertälje innebär att Linus Klasen kan ha kvitterat ut en tidig VM-biljett.– Det var kul att vara tillbaka, jag hade tre bra år här, sade Klasen efter Tre Kronors 4–1-seger.

Det blev en förvånansvärt enkel seger för Tre Kronor i torsdagens match mot Ryssland i Euro hockey tour. Linus Klasen behövde bara 41 sekunder för att göra 1–0 och presentera sig inför sin gamla hemmapublik i Scaniarinken.

– Jag sköt och den tog på motståndaren, vilket ställde målvakten (Semjon Varlamov), sade Klasen, som utsågs till Tre Kronors bästa spelare.

Den 30-årige forwarden, till vardags i Lugano i den schweiziska ligan där han vann slutspelets poängliga, gjorde tre säsonger i SSK 2007–2010 där han fick sitt genombrott i dåvarande elitserien.

"Försöker bidra"

Mot Ryssland imponerade han som vanligt med kroppsfinter, aviga dragningar och öppnande passningar.

– Jag gör det jag är bra på och försöker bidra så mycket jag kan till laget.

I det här fallet blev bidraget bland annat två mål. 19.47 in i andra perioden sköt Klasen, som tog brons med Tre Kronor i sin hittills enda VM-turnering 2014, 4–1 i numerärt överläge, frispelad av Växjös Robert Rosén.

Dessförinnan hade Linus Hultström och Marcus Sörensen hunnit med ett mål vardera.

Spelarbyten väntar

Frågan är emellertid hur mycket torsdagens blågula seger är värd.

Nära hälften av de ryska spelarna kommer att bytas ut inför VM på hemmaplan i maj. Ett flertal spelare, däribland CSKA Moskvas poängmaskin Alexander Radulov, väntas ansluta till det ryska landslaget efter lördagens returmöte med Tre Kronor i Västerås. KHL-finalen mellan Metallurg Magnitogorsk och CSKA Moskva, med flera spelare som är sugna på VM på hemmaplan i maj, avslutades i tisdags.

Samtidigt riktar Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts blicken mot både SM-finalspelet och slutspelet i NHL, men han lär liksom publiken i Södertälje ha varit nöjd med mycket av det han av Linus Klasen.

– Jag kan inte fokusera på VM. Jag gör bara mitt bästa, så får vi se. Det är inte jag som tar ut laget, säger torsdagens huvudperson själv.