Nöje Melodifestivalen 2016

Kleerup och Åhlund dyker inte upp

Andreas Kleerup. Arkivbild.
Andreas Kleerup. Arkivbild.

Andreas Kleerup och Jocke Åhlund är stjärnorna bakom Swingflys schlagerbidrag, men de kommer inte till Norrköping för att se rapparen tävla. – Jag är fast med grejer, säger Jocke Åhlund.

De är årets minst väntade schlagerkompositörer. Andreas Kleerup och Teddybears-mannen Jocke Åhlund ligger bakom Swingflys bidrag "You carved your name", som hörs från Norrköping i kväll när Melodifestivalens tredje deltävling avgörs.

Oväntade i Melodifestivalen, men ändå inte:

– Andreas och Swing är två av mina äldsta och gulligaste vänner så det är inte konstigt att vi gör en låt ihop. Det är väl mer sammanhanget som är otippat. Men vi tänkte göra en hel skiva nu till Swing som blir hans egen skiva liksom och då kändes det här som ett bra startskott, säger Joakim Åhlund till TT på telefon.

Inte i Norrköping

Varken han eller Andreas Kleerup kommer till Norrköping för att se Melodifestivalen live, något som annars är förväntat av låtskrivare. Han kommer i stället att se sändningen med sin familj hemma i tv-soffan.

– Jag är fast med grejer här hemma och kunde inte komma ner, jag tror att det var samma för Andreas. Men vi är med honom själsligen.

Feministisk grupp

Swingfly uppträder tillsammans med sångerskan Helena Gutarra och den feministiska dansgruppen Juck. Under upptakten till kvällens tävling har han ofta synts i en t-shirt med feministsymbol.

– Det är mäktigt att de är med i det här sammanhanget. Helena Gutarra och Juck är så grymma och de står för helt rätt grej. Swing har ju aldrig hållit käften om någonting så det här är helt rätt, säger Jocke Åhlund.

TT: Blir det final då?

– Vi hoppas verkligen det.

Izabelle Nordfjell/TT
Joakim "Jocke" Åhlund. Arkivbild.