Teknik Nyheter Sverige

Klimatförändringar utrotade råtta

En råtta kan vara det första däggdjuret som fallit offer för den pågående klimatförändringen. Stigande havsnivåer tros ha utrotat gnagaren från en liten ö i Stora barriärrevet.

TT

Bramble Cay-råttan levde på en liten ö i Stora barriärrevet. Nu är den antagligen borta för alltid, på grund av klimatuppvärmningen med stigande havsnivåer till följd. Råttan på bilden är en annan art.

Bramble Cay-råttan är en så kallad endemisk art som bara finns på en liten ö i Stora barriärrevet, utanför Papua Nya Guinea. Eller fanns, rättare sagt. För nu är råttan borta, konstaterar australiska forskare.

På 1970-talet fanns hundratals råttor på ön, men sedan 2009 har ingen sett röken av den lilla gnagaren.

För att ta reda på vad som har hänt satte forskare vid University of Queensland, Australien, ut burar i 900 nätter och kamerafällor i 60 nätter, utan att så mycket som en råttsvans fångades.

Forskarna tror att ön, som inte är större än några fotbollsplaner, har översvämmats ett flertal gånger de senaste åren på grund av stigande havsnivåer, något som troligen resulterat i att råttorna drunknat.

Få hade hört talas om Bramble Cay-råttan medan den levde, men den kan ändå gå till historien som det första däggdjur som föll offer för den pågående klimatförändringen. För så vitt forskarna vet är detta första gången som ett däggdjur utrotats till följd av den av människor orsakade klimatförändringen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset