Sport Sport-topp

Klisjina enda ryss i OS-friidrotten

Darija Klisjina. Arkivbild.
Darija Klisjina. Arkivbild.

Trots nya bevis på dopningsprov som manipulerats får den ryska längdhopparen Darija Klisjina tävla i Rio de Janeiro.Det meddelar Idrottens skiljedomstol, Cas.Klisjina blir därmed den enda ryssen i OS-friidrotten.

– Beslutet visar att rättvisan kan vara rättvis. Du kan inte döma henne för något som hon inte har gjort, kommenterar Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko enligt nyhetsbyrån Interfax.

Klisjina bor sedan flera år i Florida i USA och har dopningstestats kontinuerligt. Att hon kunnat bevisa att hon inte varit med i det systematiskt och statsstödda dopningssystemet i hemlandet gjorde att Internationella friidrottsförbundet (IAAF) tidigare i somras gav henne klartecken till deltagande i OS i Rio de Janeiro.

Men sedan antidopningsorganisationen Wadas utredare Richard McLaren kommit med nya bevis som visade att Klisjinas dopningsprov ska ha manipulerats (enligt medieuppgifter ska det ha varit två prover som manipulerats, ett av dem ska ha varit utbytt), stoppade IAAF ryskans OS-medverkan häromdagen.

Hon överklagade till idrottens skiljedomstol Cas som nu gett henne rätt att trots allt ställa upp i Rio. Cas anser inte att de nya bevisen mot Klisjina är tillräckliga, och skriver på sin webbplats att hon får ställa upp i Rio eftersom hon dopningstestats ofta utanför Ryssland de senaste åren.

Natten till onsdagen, svensk tid, går damernas längdhoppskval i Rio.

I november i fjol stängde IAAF av rysk friidrott på grund av avslöjandet om utbredd dopning och korruption inom rysk friidrott. Ryssland tog ändå ut 68 friidrottare till sin OS-trupp. 67 av dem fick aldrig åka till Brasilien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset