Sport

Klopp mot första titeln med Liverpool

Jürgen Klopp kan ta sin första titel med Liverpool i onsdagskvällen Europa League-final mot Sevilla. Arkivbild.
Jürgen Klopp kan ta sin första titel med Liverpool i onsdagskvällen Europa League-final mot Sevilla. Arkivbild.

Med Klopp kom hopp.Sju månader efter att den karismatiske tysken tog över efter Brendan Rodgers kan han vinna sin första titel med Liverpool.Sevilla väntar i Europa League-finalen i Basel.– Nu när vi är där är det en stor möjlighet och vi kommer att ta den, säger han.

Klopp slutade i Borussia Dortmund i förra våren, efter sju år. Tanken var att han skulle ta ett sabbatsår och ladda batterierna och i lugn och ro i väntan på vad framtiden hade att erbjuda.

Då blev jobbet i Liverpool ledigt.

Klopp gjorde klart att han ville ha det. Liverpool imponerades av hur han resonerade, hur han tänkte jobba för att lyfta klubben, i stil med hur han förvandlade Dortmund till en maktfaktor inte bara i Bundesliga utan även i Europafotbollen.

Fått med sig spelarna

Det är en del kvar att göra på Anfield, men redan första säsongen kan han få fira Liverpools första europeiska framgång sedan den klassiska Champions League-segern mot Milan i Istanbul 2005. Då låg Liverpool under med 0–3 i halvtid men vann efter straffar.

Att Klopp på kort tid fått spelarna med sig råder inga tvivel om.

För The Guardian berättar Adam Lallana om några ord Klopp fällde inför ligacupfinalen, som Liverpool förlorade efter straffar mot Manchester City på Wembley i mars.

Ord som etsade sig fast.

– Han sade till oss inför matchen att "det här blir den första av många finaler vi kommer att spela tillsammans". Tre månader senare är vi en annan final. Det handlar inte om tur. Det visar hans tro på oss och på sig själv och jag tror att det smittar av sig på killarna, omedvetet eller inte.

"Kräver hårt arbete"

I intervjun berättar Lallana att Klopp gärna skämtar och har ett lättsamt förhållande till spelarna – men också att han är kompromisslös när det kommer till de krav han ställer.

– Han kräver hårt arbete, han kräver 100 procent. Han gillar inte passivitet. Det är ett ord han använder ofta. Han säger att om man försvarar passivt är det ingen idé att spela. Han tillåter att du gör misstag och han accepterar om du gör en dålig match men han är verkligen inte glad om du inte ger ditt allra bästa.

Att Klopps sätt att vara och syn på hur fotboll ska spelas går hem hos spelarna intygar Lallana.

– Han är en stor personlighet. Jag gillar verkligen hans sätt att vara och jag tycker att hans metoder får ut det bästa ur många spelare. Han blir inte arg. Han är mer besviken när vi inte gjort vårt bästa. Han är känslomässig och aggressiv med sina krav men han blir inte arg efter en match. Han är väldigt strukturerad i vad han säger.

Sevilla kan vinna turneringen för tredje året i följd och ta sin femte titel i Europa League/Uefa-cupen på tio år. Ett fenomenalt facit i så fall.

– Det faktum att det är vår tredje raka final visar hur fokuserade och hungriga vi har varit att göra det bra i Europa League, säger Sevillas tränare Unai Emery.