Sport Fotboll

Klopp nöjd med starten i Liverpool

Liverpooltränaren Jürgen Klopp tar sig an Louis van Gaals Manchester United på söndag. Arkivbild.
Liverpooltränaren Jürgen Klopp tar sig an Louis van Gaals Manchester United på söndag. Arkivbild.

Drygt 100 dagar som tränare för Liverpool.En start som Jürgen Klopp är ganska nöjd med.– Det har varit bra så här långt, säger han inför söndagens stormöte med Manchester United.

Den 4 oktober 2015 valde Liverpool att byta riktning. Efter bara tre vinster på åtta matcher fick Brendan Rodgers foten. Tre dagar senare skrev 48-årige Jürgen Klopp på ett treårskontrakt med Premier League-klubben.

Den rollen har han nu haft i drygt 100 dagar.

Resultatet?

Bra och dåligt.

Klopp fick vänta 20 dagar på första segern, 2–0 hemma mot Bournemouth i ligacupen. I ligaspelet har det sedan pendlat lite fram och tillbaka. Efter 21 omgångar har laget spelat ihop tio treor, sju ettor och förlorat vid fyra tillfällen – en rad som innebär niondeplats i tabellen.

– Det har varit en intensiv tid. Vi hade kunnat göra vissa saker bättre och det hade kunnat gå sämre. Vi har många perfekta ögonblick, vi har några halvdana och inte så många dåliga, säger han till klubbens webbplats.

– Det har varit en bra tid men som alltid i fotbollen är det resultatet som räknas. Vi vet om det och vi gör allt att för att nå dit, det tror jag alla kan se. Vi försöker bli bättre så fort vi bara kan.

Vill ha underhållning

Inställningen gör att tränaren inte tänker på det som har varit. Han tänker bara framåt, på att utvecklas och nå den fotboll som han vill att klubben ska stå för. Vid sidan av resultatfixeringen kretsar mycket kring underhållning.

– Jag är ett fotbollsfan och om jag tittar på fotboll vill jag bli underhållen. Det är en av de viktigaste detaljerna med fotboll, säger Klopp.

– Vi kan fira stora vinster tillsammans, vi måste gå igenom tunga nederlag tillsammans – det är vad fotboll handlar om. Däremellan måste vi spela en fotboll som folk pratar om.

Tränarduell på Anfield

I rivalmötet med Manchester United hemma mot Anfield ställs Jürgen Klopp mot Louis van Gaal.

En duell mellan tränare med olika filosofier.

Fart, fläkt och offensivt mot försiktig, riskfritt och defensivt.

– Louis van Gaal är en av de mest framgångsrika tränarna i världen. Han har ett speciellt sätt att tänka fotboll och som motståndare gäller det att ha respekt för det, säger Klopp.

– Det är annorlunda fotbollsidéer men jag kan inte säga om vi har någon bättre.

Manchester United ligger på sjätte plats i Premier League, tre poäng före Liverpool.