Teknik Nyheter Sverige

Klubbar ska locka till frukost

Med frukostklubbarna vill Röda Korsets ungdomsförbund uppmuntra elever att äta frukost varje dag. Arkivbild.
Med frukostklubbarna vill Röda Korsets ungdomsförbund uppmuntra elever att äta frukost varje dag. Arkivbild.

Stressiga och trötta morgonar kan göra att frukosten blir lidande, eller till och med skippas helt.Nu fortsätter Röda Korsets ungdomsförbund en frukostsatsning på skolor i Sverige.

Det brukar heta att "frukost är det viktigaste målet på dagen". Huruvida det stämmer råder det delade meningar om, men efter att ha fastat en hel natt behöver kroppen få i sig näring. Sedan 2010 driver ungdomsförbundet så kallade frukostklubbar på svenska skolor.

– Syftet är att vara en social mötesplats på skolan där våra frivilliga fixar och äter frukost tillsammans med eleverna. Vi vill skapa de bästa förutsättningarna för skoldagen, säger Kim Hof, verksamhetsutvecklare för Frukostklubben.

Klubbarna har tidigare funnits i Malmö och Göteborg, men blir nu verklighet även i Stockholm och Uppsala. Nytt är även initiativet "Game on for breakfast". Under veckan har nyfikna kunnat följa kända e-sportare och gamingprofiler när de har ätit frukost live på spelplattformen "Twitch".

– Vi vill starta en diskussion om hur viktigt det är att äta frukost och prata med barn och unga på en plattform där de redan finns. Twitch såg vi som ett självklart val. Många ungar ägnar sig åt e-sport och gaming, säger Hof.