Sport

Knäproblem stoppar inte skyttedrottning

Damkronornas Anna Borgqvist gör comeback i ett skadedrabbat landslag. Arkivbild.
Damkronornas Anna Borgqvist gör comeback i ett skadedrabbat landslag. Arkivbild.

Fem knäoperationer stoppar inte skyttedrottningen Anna Borgqvist.Efter en lång rehabilitering gör Brynäsforwarden comeback i ett skadeskjutet ishockeylandslag.– Det är klart att det finns en oro för framtiden, hur knäet ska må när man slutar, säger 23-åringen.

Med Damkronornas skadesituation i VM-genrepet i Oskarshamn – fem spelare saknas – gör förbundskaptenen Leif Boork och hans ledarteam vågen över att Anna Borgqvist är tillbaka.

Brynässtjärnan blev Sveriges bästa målskytt och slutade tvåa i skytteligan med fem mål i hemma-VM i april. Efter turneringen tvingades hon till operation för att få bukt med broskskador i sitt vänstra knä.

Det var femte operationen i vänster knä. Tidigare har hon bland annat opererats för ett avslitet korsband och en skadad menisk.

Först nu är hon tillbaka i landslaget.

– Det har varit en tuff säsong, så det är skönt att vara tillbaka på högsta nivå igen, säger hon.

Tänker på framtiden

Hon känner ingen oro för att fortsätta med hockeyn, däremot erkänner hon att hon funderar på livet efter idrottskarriären.

– Det är klart att jag har sämre funktion i knäet, men det funkar verkligen bra på isen. Sedan får man ta att det inte går att göra alla övningar i gymmet som de andra gör, men det får man acceptera och hitta andra vägar. Då är det mer oron för framtiden, det är kanske mer sånt man börjar väga in, säger hon.

Borgqvist och de andra deppade förstås över det tidiga kvartsfinaluttåget ur VM, men hennes målsuccé var viktig i slitet att komma tillbaka.

– Det är något som har hjälpt mig i rehaben när det har varit tufft, att jag vet att jag kan leverera på hög nivå internationellt, säger hon.

Viktig turnering

Anna Borgqvist har gjort 18 matcher (7 mål+6 assist) den här säsongen, men det är först efter juluppehållet som hon har kunnat gå för fullt i Brynäs.

– Det känns som att det kommer att ta en turnering innan man är inne i det, så det är skönt att jag kunde göra comeback nu. Att åka på VM direkt hade inte känts bra, säger hon.

Trots skadeläget siktar Leif Boork på turneringssegern i kamp med Finland, Tyskland och Ryssland.

– Det är klart att det är tufft med alla skador, men jag tror att vi har kapaciteten. Vi har tappat lite individuell spets och får gå mer på den kollektiva styrkan, säger han.