Sport

Knallskott bröt toppmatchen

Malmö FF:s Tobias Sana kastar hörnflaggan mot IFK-klacken efter att han träffats av en smällare under onsdagens allsvenska fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och Malmö FF på Gamla Ullevi i Göteborg.
Malmö FF:s Tobias Sana kastar hörnflaggan mot IFK-klacken efter att han träffats av en smällare under onsdagens allsvenska fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och Malmö FF på Gamla Ullevi i Göteborg.

Ett knallskott förstörde festen.Toppmötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF fick ett abrupt slut efter det att en smällare bränt av nära en assisterande domare och MFF-avbytaren Tobias Sana.– Helt oacceptabelt, säger domaren Jonas Eriksson.

Jättesmällen i 77:e matchminuten skakade Gamla Ullevi.

Den inkastade smällaren detonerade högljutt i närheten av MFF-avbytaren Tobias Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius. Sana reagerade i chock med att rycka loss hörnflaggan och kasta den mot publiken, i samma veva började ölmuggar och andra föremål regna ner från Blåvittklacken.

Tobias Sana, som tidigare i karriären spelat i Göteborg, var rejält upprörd och fick ledas in i omklädningsrummet av spelare och ledare från båda lagen.

Jonas Eriksson blåste direkt av matchen. Efter ett långt möte mellan matchdelegaten, domarna, polisen och de båda lagen bröts toppmatchen för gott efter en dryg halvtimmes uppehåll.

– Jag såg ingen möjlighet att spela vidare, berättar Jonas Eriksson efteråt.

– Mathias var chockad och grät. Fysiskt mår han nog bättre, men han mår som man mår om man nästan träffats av ett knallskott på sin arbetsplats.

Sana skärrad

Daniel Andersson, sportchef i Malmö FF, kommenterar det inträffade så här:

– Det är liknande med Tobias (Sana), han är skärrad av händelsen, ungefär samma kan jag tänka mig, säger Andersson.

Händelserna hamnar nu hos fotbollsförbundets disciplinnämnd, som ska avgöra dels det sportsliga resultatet, dels eventuella ekonomiska efterspel. Ställningen var 0–0 när matchen bröts.

Ilska i Göteborg

IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson är mycket upprörd efter det inträffade och hoppas att personen som kastade in smällaren kan straffas.

– Den personen, den enda människan av de 15 000 personerna på läktaren som tycker att han har rätt att ta ett beslut av att kasta in ett knallskott på planen, säger han.

– Han har inte en aning om vidden av hur mycket han förstör för oss som håller på med det här. Man blir så jävla förbannad över att en enda människa kan skada vår verksamhet så in utav helvete hårt som han gör när han slänger in den.

Lennartsson talar med emfas om hur mycket tid både han, spelarna och resten av klubben lägger ner på fotbollen och kräver en självsanering i supporterled. Samtidigt finns bara en skyldig att peka ut, påpekar han.

– Ansvaret ligger ju på den personen som gör det. Det är inte polisens, eller IFK Göteborgs ansvar. Det är den personen som gjorde det som har ansvaret, säger Lennartsson.

– Vi kan inte klä av alla åskådare kläderna. Ansvaret ligger på den personen som gjorde det, det är den idioten som måste straffas.

Sent på onsdagskvällen lade IFK Göteborg ut en text på sin officiella webbplats, där klubben ber om ursäkt för det inträffade.

"Arrangerande IFK Göteborg ber många om ursäkt efter den match mot Malmö FF som aldrig blev av i sin helhet. Till hela Malmö FF. Till funktionärer och domare. Till partner och publik. Till fotbolls-Sverige. Till alla ideella krafter som sliter för sin kamratförening", skriver klubben bland annat.