Sport Sport-topp

Knallskottkastaren finns på film

Malmö FF:s Tobias Sana leds bort från IFK-klacken efter att ha kastat upp en hörnflagga.
Malmö FF:s Tobias Sana leds bort från IFK-klacken efter att ha kastat upp en hörnflagga.

Den som kastade knallskottet som avbröt den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF i går har fångats på bild.– Det syns på bilderna både när han tänder på och kastar, säger IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlénius.

Sahlénius säger till Aftonbladet att man ännu inte har något namn, men att man jobbar tillsammans med polisen för att identifiera personen.

– Sedan kommer vi ta fram utredningsmaterial och göra en arrangörsavstängning på honom. Polisen får ta ställning till vad de ska göra, säger han.

Sahlénius säger till SVT Sport att det stod IFK-supportrar på läktaren där knallskottet kastades ifrån.

Smällaren kastades mot planen och hamnade i närheten av den assisterande domaren Mathias Klasenius, som chockades, och som träffade MFF-avbytaren Tobias Sana.

Båda har polisanmält händelsen, Sana får att ha fått en känning i benet efter knallskottet, Klasenius för att ha fått problem med hörseln.

Kan förlora med 0–3

Matchen bröts. Om det var en Blåvitt-supporter som kastade knallskottet ska, enligt fotbollens tävlingsbestämmelser, IFK Göteborg förlora matchen med 0–3.

– Det är huvudregeln. Sen finns det undantagssituationer, som att om det finns särskilda skäl kan matchen återupptas från den tidpunkt när den bröts. Och om det finns synnerliga skäl kan vi besluta att det uppnådda resultat, 0–0, ska gälla som slutligt resultat, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, till TT.

– Det finns alltså lite olika vägar att gå. Hur det blir när det gäller den här matchen kommer senare i vårt beslut. Och det kan i sin tur överklagas.

Skyndsamt ärende

Hon säger att i bedömningen ska även räknas in om något lag ska få spela inför tomma läktare. Däremot kan man inte döma till böter.

– Det är en annan ordning, det är ett bestraffningsärende. Där har vi andra regler numera. Om en förening har gjort allting för att undvika att sådant här händer ska de inte bestraffas.

Disciplinnämnden inväntar nu underlag som matchdelegaten och kanske även domaren Jonas Eriksson lämnar till riksombudet, en tjänst som Fotbollförbundet nyligen införde. Just nu är det förbundsjuristen Anders Hübinette som är riksombud. Han lämnar handlingarna och ett eget yrkande till disciplinnämnden som i sin tur skickar dem till den klubb, eller de klubbar, som är anmälda.

– Vi kommer sedan att ha vårt sammanträde så fort det går eftersom frågan gäller en match som avbrutits, säger Elserth.