Sport

Knapp vinst i belgiskt genrep

Belgien vann EM-genrepet mot Norge – men det satt hårt åt.
Belgien vann EM-genrepet mot Norge – men det satt hårt åt.

Effektivt och dominerande – men inte omänskligt.Att världstvåan Belgien fått slita hårt mot nordiskt motstånd väcker svenskt hopp inför fotbolls-EM.

Efter 1–1 mot Finland i onsdags blev det 3–2 mot Norge på söndagen när de "röda djävlarna" genrepade inför fotbolls-EM. Segermålet kom genom inhoppande ytterbacken Laurent Ciman, knappt 20 minuter före slutet, sedan belgarna på fem minuter vänt från underläge 1–2.

Resultatmässigt inte särskilt imponerande – även om spelövertaget var stort.

– Nej, men jag tror att de ökar farten när EM börjar. De har ju väldigt bra spelare. När de byter in spelare så är det inte direkt spelare som försämrar laget som kommer in. Det är ett fantastiskt bra landslag, säger norske målskytten Veton Berisha efteråt.

Belgiske mittbacken Toby Alderweireld håller med.

– Vi är redo. Det är skillnad mellan träningsmatcher och ett EM. Vi har lite att ändra på ännu, men bara vi tror på vad vi kan och vårt spel så kommer vi att gå vidare, säger Tottenham-backen.

Skadade backar

Belgien har haft stora skadeproblem på backsidan inför EM och har redan tappat ordinarie lagkaptenen Vincent Kompany och förstahandsersättaren Nicolas Lombaerts. Även Barcelonas Thomas Vermaelen är osäker efter sträckningskänningar på träning i veckan.

Trots de två insläppta målen mot Norge kan ändå förbundskapten Marc Wilmots konstatera att ersättarna verkar hålla. Gamle landslagsmittbacken Philippe Albert imponeras av Jordan Lukaku – 21-årig lillebror till anfallsstjärnan Romelu – och vill se Alderweireld och Jan Vertonghen fortsätta som mittlås.

– Ja, det är det bästa mittbacksparet som vi har just nu. De har gjort det väldigt bra under säsongen i Tottenham och jag tror att med Lukaku till vänster och Ciman till höger, när han hoppade in, så kan vi ha hittat försvarslinjen mot Italien, säger den förre Newcastle-stjärnan, som nu är expertkommentator i belgisk tv.

Mot Zlatan i Nice

I EM inleder Belgien mot Italien den 13 juni, fortsätter mot Irland den 18 juni och avslutar mot Sverige i Nice den 22 juni. Mötet med Zlatan Ibrahimovic är dock inget som Toby Alderweireld tänker på redan nu.

– Han är en väldigt stark spelare och vi måste vara på topp. Men nu tänker vi bara på Italien, säger Alderweireld i Bryssel.

I en annan del av Europa fick Ryssland nöja sig med 1–1 mot Serbien. Ryssland har haft en svag uppladdning inför EM, men såg ut att gå mot en seger då de tog ledningen i 85:e minuten. Men inte heller den här gången fick de fira, då Serbien kvitterade bara tre minuter senare.

Efter att ha besegrat just Ryssland på bortaplan i onsdags gick Tjeckien rakryggat in i mötet med Sydkorea hemma i Prag. Trots det slutade genrepet illa, och Tjeckien fick lämna planen med en 1–2-förlust.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset