Nyheter Världen

Knarkkung hotas av utlämning till USA

"El Chapo" försökte fly via avloppsrören, men kom inte undan.
"El Chapo" försökte fly via avloppsrören, men kom inte undan.

Knarkkungen Joaquín "El Chapo" Guzmán som greps i Mexiko, ett halvår efter den spektakulära rymningen från ett högsäkerhetsfängelse, hotas av utlämning till USA.

En myndighetsperson säger till AFP säger att Guzmán ska ställas inför en utfrågning om ett eventuellt utlämnande till USA.

Utfrågningen rör två tidigare förfrågningar om utlämning från USA som lämnades in i fjol, enligt det mexikanska justitiedepartementet som citeras av AFP. Hans försvarsadvokater har tre dagar på sig att ifrågasätta processen och sedan ytterligare 20 dagar att samla bevis för att stoppa en utlämning.

Omfattande polisjakt

"El Chapo" tillfångatogs av militär i staden Los Mochis i delstaten Sinaloa i nordöstra Mexiko efter den mest omfattande polisjakten i landets historia. President Enrique Peña Nieto meddelade själv nyheten:

"Uppdraget slutfört. Vi har honom. Jag vill informera alla mexikaner om att Joaquín Guzmán Loera har gripits", skrev presidenten på Twitter.

Men det var nära att Guzmán, som också fått epitetet "tunnelkungen", åter kunde fly rättvisan. Vid gripandet försökte han att slinka undan igen – i en avloppstunnel.

Samma fängelse

Guvernören i Sinaloa uppgav att Guzmán greps på ett hotell i utkanten av Los Mochis, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt marinkåren dödades fem brottslingar vid insatsen.

Bara några timmar efter gripandet flögs Guzmán i helikopter tillbaka till det mexikanska säkerhetsfängelset Altiplano som han rymde ifrån den 11 juli, genom en 1,5 kilometer lång tunnel. Det var andra gången han rymde från ett fängelse. 2001 tog han sig ut genom att gömma sig i en tvättkorg.

Flydde i tunnel

Hans spektakulära rymning och tidigare knarksmuggling under gränsen mellan USA och Mexiko har fått medier att döpa honom till "Tunnelkungen". Även den här gången försökte han leva upp till namnet. Han flydde nämligen morgonens razzia i en avloppstunnel, men greps när han försökte undkomma i ett fordon, berättar riksåklagare Arely Gomez.

USA:s justitieminister Loretta Lynch prisar gripandet som ett slag mot Sinaloakartellen som Guzmán leder. USA har tidigare försökt få honom utlämnad utan att lyckas. Kanske får framstötarna större framgång den här gången. Det tror i alla fall Alejandro Hope, säkerhetsexpert och tidigare anställd i den mexikanska underrättelsetjänsten.

– Den stora frågan är inte om de tänker utlämna honom, utan när. Jag tror inte att Mexikos regering vill riskera en ny rymning, säger Alejandro Hope till AFP.

Eduardo Verdugo/AP/TT
Joaquín "El Chapo" Guzmán efter gripandet. USA har begärt honom utlämnad.
Kiko Guerrero /AP/TT
En mexikansk marinkårssoldat lyfter på ett brunnslock för att inspektera en tunnel efter gripandet av Joaquín "El Chapo" Guzmán i staden Los Mochis.