Sport

Kniven mot strupen för Tornéus

Längdhopparen Michel Tornéus behöver en decimeter till.
Längdhopparen Michel Tornéus behöver en decimeter till.

I snart fyra år har Michel Tornéus blickat mot revanschen, mot Rio.Men frågan är om längdhopparen ens får åka dit.– Det är kniven mot strupen, säger han inför EM.

En centimeter är inte mycket, men ibland kan den betyda allt. Michel Tornéus vet det alldeles för väl. Ända sedan han missade OS-bronset i London med en futtig centimeter har målet varit att få en ny chans i Rio de Janeiro.

Det är där han ska vara som allra bäst. Problemet är att han fortfarande inte har klarat kvalgränsen.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte hade varit skönt att ha det avklarat. Men nu är det som det är, det gäller att gilla läget, säger Tornéus.

– Inför förra OS blev jag klar efter EM också, jag hade inget klartecken innan dess.

8,15 krävs

30-åringen sitter på landslagets pressträff utanför Amsterdam och verkar trots allt rätt cool inför EM. Där behöver han hoppa minst 8,15 för att vara helt säker på en OS-plats. Längsta hoppet för i år mätte 8,05 och gjordes i Spanien nu i helgen – Tornéus första åttametershopp i godkänd vind sedan EM-guldet inomhus förra våren.

– Det är klart att det i söndags stärkte mig lite. Även om man vet att man har varit i bra slag, så kan det vara skönt att få med sig ett resultat ibland också, säger han.

– Om man kollar på mina tävlingar i år så är det extremt mycket övertramp.

Anledningen till de många övertrampen är egentligen positiv – Tornéus säger att han har blivit både snabbare och starkare. Men det gäller att få ut effekter av det i hoppningen också.

– Det har inte riktigt funkat i ansatsen. Jag har inte riktigt hittat det, avståndsbedömningen är inte helt klockren än och det blir lite småövertramp hela tiden. Det hade varit en sak om jag varit helt "off", men vi snackar övertramp på allt från en till fem centimeter.

TT: Har det varit stressande att inte ha klarat OS-kvalgränsen?

– Till och från. Ibland kan det vara jättejobbigt. Det är ju ändå det här jag har satsat på i fyra år. Men samtidigt vet jag att det inte hjälper att stressa. Ju mer jag tar i, desto sämre blir det. Jag måste slappna av och ha det bra.

Kvalar på onsdagen

Michel Tornéus kvalhoppar på Amsterdams Olympiastadion på onsdagen och finns sedan förhoppningsvis också med i torsdagens final.

Om det inte räcker hela vägen till Rio?

Då försöker nog Tornéus hinna med en tävling till i helgen, innan det på måndag är deadline för att kvala in till OS.

– Det har redan pratats om det, i fall att. Men allt fokus ligger på EM – i min skalle ska jag klara av det nu.