Nyheter Sverige Sverige-topp

Knivman sköts ihjäl av polisen

Delar av centrala Uppsala spärrades av när polisen sökte efter en man som misstänks för mordförsök. Senare sköts han ihjäl av polisen.
Delar av centrala Uppsala spärrades av när polisen sökte efter en man som misstänks för mordförsök. Senare sköts han ihjäl av polisen.

En man som misstänks för två mordförsök sköts ihjäl av polisen i Uppsala. När han skulle gripas knivskar han en polis i axeln.

Polisen vill än så länge inte lämna några närmare uppgifter om vad som hände i samband med dödsskjutningen.

– Vi har inga detaljer kring själva händelseförloppet på platsen, säger Christer Nordström, presstalesman vid polisen i Uppland, till TT.

Skjutningen kommer att utredas av åklagare.

– Det här ärendet överlämnas till den särskilda åklagarkammaren, enligt de utredningsrutiner vi har i samband med användning av tjänstevapen, säger Christer Nordström.

Jagades av polisen

Mannen var i 40-årsåldern. I övrigt är polisen sparsam med detaljer.

TT: Var han känd av polisen för tidigare brottslighet?

– Det har jag inga uppgifter om, säger Christer Nordström.

En stor polisinsats hade under eftermiddagen satts in för att hitta mannen som tidigare under dagen ska ha knivskurit en kvinna i en lägenhet på Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala. En förundersökning om mordförsök inleddes.

Mannen hittades i Ulleråkersområdet. När han skulle gripas högg han en polisman i axeln. Polisen blev inte allvarligt skadad, men även den attacken rubriceras som mordförsök.

Hörde tre skott

Ett vittne berättar för unt.se att han hörde tre skott avlossas och att en person efteråt låg livlös på marken.

– Ambulanspersonalen gjorde hjärt- och lugnräddning på personen som låg ner. Sedan körde ambulansen i väg, berättar vittnen för tidningen.

Senare meddelade polisen på sin hemsida att mannen dödförklarats på sjukhuset.

Kvinnan som blev knivskuren fördes till sjukhus med oklara skador. Hon ska enligt polisen ha haft en relation till gärningsmannen. En polis som deltog i sökandet efter den misstänkte gärningsmannen i centrala Uppsala tidigare under dagen skadades också och fördes till sjukhus. Det är inte helt klarlagt om han angreps av den jagade mannen eller någon annan, säger Christer Nordström.