Nyheter Världen

Knivmord väcker debatt om kvinnovåld

En minnesplats för en knivmördad 23-årig kvinna har skapats utanför tunnelbanestationen Gangnam i Seoul.
En minnesplats för en knivmördad 23-årig kvinna har skapats utanför tunnelbanestationen Gangnam i Seoul.

Ett brutalt mord i huvudstaden Seoul har gett upphov till offentliga protester och debatt om våld mot kvinnor i Sydkorea. Enligt polisen har den psyksjuke gärningsmannen sagt att han attackerade sitt offer eftersom han kände sig förringad av kvinnor.

"I vårt nästa liv, låt oss mötas i en värld där vi kan vara lyckliga även som kvinnor", står det på en klisterlapp utanför tunnelbanestationen Gangnam i Seouldistriktet med samma namn.

Här har tusentals sydkoreaner tänt ljus, lagt ned blommor och skrivit meddelanden till minne av en 23-årig kvinna som för några nätter sedan höggs ihjäl med kniv på en offentlig toalett i närheten.

Den 34-årige misstänkte gärningsmannen har diagnostiserats med schizofreni – men hans kommentar om brottets motiv har ändå fått stor spridning och väckt debatt om kvinnors situation i Sydkorea.

Våldsbrott är relativt ovanliga i landet, men antalet fall av sexuellt våld rapporteras ha ökat de senaste åren. Kvinnorättsorganisationer pekar ut en fast förankrad diskriminering i det sydkoreanska samhället som huvudorsak. Enligt dessa ser misshandlande män inte sina handlingar som brottsliga, samtidigt som offren drar sig från att anmäla av rädsla för att råka illa ut på nytt.

Seo Myung-gon/Yonhap/AP/TT
Sydkoreas jämställdhets- och familjeminister Kang Eun-Hee utanför en minnesplats för en knivmördad 23-årig kvinna som skapats utanför tunnelbanestationen Gangnam i Seoul.