Sport

Knuts knockad hjälte för Leksand

Jon Knuts satte Leksands segermål.
Jon Knuts satte Leksands segermål.

Först blev Jon Knuts Leksands matchhjälte när han slog in 5–4, vilket betydde seger mot Modo i den sjätte kvalmatchen till SHL.Därefter blev han rejält knockad och var groggy när han lämnade banan. Men efteråt gav han ett lugnande besked inför fredagens avgörande i Örnsköldsvik:– Jag kommer nog att spela. Det känns okej.

Det blir viktigt för Leksand. Jon Knuts har nämligen varit en av lagets viktigaste spelare i SHL-kvalet mot Modo. Inte bara för det faktum att han i två hemmamatcher i rad har gjort Leksands segermål. I byte efter byte är Jon Knuts en av de tyngsta spelarna på banan.

Nu berättar han om drivkraften. Om viljan att få revansch efter fjolåret då han var en av spelarna i Leksand som förlorade kvalmatcherna mot Malmö och åkte ur SHL.

– Jag har många gånger tänkt på dessa matcher. Den ångest och de nerver som vi hade då, måste killarna i Modo uppleva nu. Samtidigt har vi allt att vinna och inget att förlora, precis som Malmö i fjol. Detta blir en viktig fördel för oss på fredag, sade Knuts.

Reste sig

Få trodde på Leksand inför den här matchen. Måndagens förlust i Örnsköldsvik borde ha knäckt dalalaget, som dessutom fick det mentalt jobbiga första baklängesmålet i onsdagens match. Ändå reste sig Leksand.

Först en kvittering till 1–1 genom Johan Porsberger. Det blev sedan 2–1 och 3–1 när Modos Patrik Dwyer fick fem minuter och matchstraff, en utvisning som följdes av en intensiv Leksandspress.

De första 15 minuterna i andra perioden är bland det bästa som Leksand har spelat den här säsongen.

– Det är poängen med vårt lag. Vi ger aldrig upp, sade Jon Knuts.

Nio liv

Trots att Modo kom tillbaka och kvitterade två gånger var Leksand ändå det starkaste laget och Jon Knuts 5–4-mål fick den nästan fullsatta Tegera Arena att explodera. Det var många som denna kväll jämförde Leksand med kattens nio liv.

– Jag hoppas att vi har ett liv kvar tills på fredag. Då gäller det, sade Leksands tränare Per-Erik Johnsson och signalerade att dalkarlarna snabbt ställt om till det avgörande mötet.

Leksands försvarsklippa, Jonas Frögren, menar att laget bara ser fördelar.

– För oss är det skönare att den matchen spelas på bortaplan. Där kommer det verkligen att märkas vem som har press på sig, sade han.

I Modos omklädningsrum var det tyst. Per-Åge Skröder var bedrövad, men försökte ändå ge känslan att laget redan har börjat omladdningen.

– Direkt efter dagens match hade vår tränare (Andreas Johansson) ett snack med oss i laget. Han ingav ett lugn och det kan bli viktigt på fredag.