Nyheter Sverige

Kolla rören inför stugpremiären

Den gånga vinterns köldknäppar kan ha lämnat efter sig ovälkomna överraskningar i vinterstängda stugor. Arkivbild.
Den gånga vinterns köldknäppar kan ha lämnat efter sig ovälkomna överraskningar i vinterstängda stugor. Arkivbild.

Stugöppningstiden är här, och med den kommer vattenskadetiden. Många fritidshusägare möts inte bara av knoppande lökar i vårsolen när stugan ska väckas ur sitt ide. Ovälkomna läckor kan också lura i huset.

– Vi har haft en kall vinter, med två–tre riktiga köldknäppar även i södra Sverige, så just i år är det extra angeläget att vara försiktig när vattnet i stugan åter ska sättas på, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Även om vattnet i fritidshuset stängdes av i höstas och lite värme stått på under vintern finns det risk för att rör frusit sönder eller att vattenledningar skadats av isproppar.

– Man kan ha slarvat med att tömma ut vattnet eller så kan det ha varit strömavbrott som gjort att huset kylts ned och isproppar har bildats. Alltför många slår på vattnet utan att kolla om vinterdagarna gett skador på rören.

För att undvika vattenskador, och en sommar när det inte går att vistas i fritidshuset på grund av reparationer, är det viktigt att kontrollera uttag för utomhusvatten, rörfogar och kranar innan vattnet slås på.

– Lägg lite extra tid och krut på det i år. Vi märker redan nu att vi fått in fler anmälningar om vattenskador i fritidshus i år än tidigare år så vi tror att det är många som kan få en mindre trevlig överraskning, säger Erik Arvidsson.