Nyheter Världen

Kollega till saknad svensk borta

En bokhandel i Hongkong. Arkivbild.
En bokhandel i Hongkong. Arkivbild.

Ännu en kollega till en svensk medborgare i Hongkong, som är verksam som förläggare och som saknas sedan oktober, tycks ha försvunnit. Om den saknade Hongkongsvensken finns ingen ny information.

– Vi har inga säkra uppgifter om var mannen befinner sig, säger Mats Samuelsson på utrikesdepartementets (UD) presstjänst till TT.

Det är BBC som rapporterar att ytterligare en medarbetare vid en bokhandel, som även har förlagsverksamhet och som är specialiserad på regimkritisk litteratur, verkar ha försvunnit. I oktober försvann fyra andra anställda, däribland den svenske medborgaren, en man i 50-årsåldern.

Oron växer

Svensken försvann i samband med en semesterresa till Thailand och enligt tidigare medieuppgifter har han förts till Fastlandskina, tillsammans med två kinesiska aktivister.

Kinas regering har, enligt BBC, uppgett att de två aktivisterna har gjort sig skyldiga till brott. Det är oklart om brottsanklagelserna även gäller Hongkongsvensken, som utvandrade från Sverige för många år sedan. Nu växer oron för att även den nyligen försvunne medarbetaren har förts till Fastlandskina för att straffas.

Jobbar vidare

Svenska UD kallade i början av december till sig Thailands ambassadör och förklarade att Sverige, om uppgifterna stämmer, ser mycket allvarligt på situationen. Sedan dess finns ingen ny information och UD vill inte gå in på detaljer när det gäller hur ärendet fortskrider.

– Men det här har ju inte fått någon lösning än. Så våra ambassader, framför allt i Bangkok och Peking, jobbar naturligtvis vidare med det här och fortsätter kontakterna med lokala myndigheter, säger Mats Samuelsson.

Han uppger att även rättsvårdande myndigheter i Sverige är inkopplade.

Pressfriheten ska vara garanterad i Hongkong, men många i bokbranschen säger att de börjat känna ett allt större tryck från Peking, enligt BBC.