Nöje

Komiska skrevsparkar mot Trump

Komikern David Cross kommer till Sverige med sin show "Making America great again". Arkivbild.
Komikern David Cross kommer till Sverige med sin show "Making America great again". Arkivbild.

Den kultförklarade komikern David Cross kommer till Sverige med sin show "Making America great again". Publiken kan räkna med skoningslösa angrepp på Donald Trump.

David Cross har hyllats som en socialt klarvaken och humoristisk banbrytare. Med klassikerstämplade tv-serier som "Mr Show" och "Arrested development" har han fått kritikerna att hoppa jämfota av lycka.

Men han har även synts i filmer som "Alvin och gänget" och "Men in black 2", gapiga publiksuccéer som ger världens alla hipsters eksem.

Gör gärna reklam

Han är alltså något så motsägelsefullt som en folklig finsmakarkomiker. Själv har han ett tillbakalutat förhållande till sitt brokiga cv och konstaterar att diskussionen om att "sälja sig" är meningslös i dagens genomkommersiella samhälle.

– Jag säljer mig gärna. Om jag får möjligheten att göra en reklamfilm som kan finansiera min komik så tackar jag gladeligen ja. Hundmat? Inga problem. Kör!

Den 28 juni kommer David Cross till Oscarsteatern i Stockholm med sin show "Making America great". Det är en återkomst till hans stora passion i livet: ståuppkomik.

Bland de ämnen som avhandlas märks USA:s vapenlagar och Donald Trump. Den kontroversielle politikern får utstå ett antal välriktade skrevsparkar. Något som ibland har väckt starka känslor.

– Obegripligt nog så har det faktiskt dykt upp Trump-anhängare på mina shower. Många har lämnat lokalen, vissa under högljudda protester.

Från ett komiskt perspektiv, är du tacksam över den inspiration som Donald Trump har levererat?

– Ja. Men jag skulle lätt byta den mot att han inte existerade.

Hur har Trumps framgångar påverkat showen?

– När jag inledde turnén i januari så var han en knasig krumelur i marginalen. I dag är han republikanernas presidentkandidat. Skämtet Donald Trump har definitivt blivit mindre roligt.

I dag går karriären som på räls för David Cross. Men det är inte är helt enkelt för honom att njuta av framgångarna. Det har att göra med hans mycket fattiga barndom.

– Jag växte upp i södern med en galen pappa som övergav oss. Men inget har påverkat min personlighet och min komik mer än just fattigdomen, säger David Cross och påpekar att uppväxten ofta spökar i hans nuvarande liv.

– Jag och min fru grälar en del eftersom jag är ganska snål. Det är inte grundat i något rationellt tänkande, men jag har lovat mig själv att jag aldrig ska bli fattig igen.

Lider av ångest

Periodvis har David Cross även plågats av ångest. För att parera sin nedstämdhet har han tagit både medicin och gått i terapi. Men han har inget svar på frågan varför så många komiker brottas med depressioner. Det närmaste han kommer en teori är att komiker möjligen har en skarpare blick för livets eländigheter.

– Det kanske är ett slags superkraft. Jag kanske borde vara med i den nya "X-men"-filmen. "Titta på mig! Jag har förmågan att observera det sorgliga i tillvaron, fast på ett roligt sätt!"

Andy Kropa/AP
David Cross går till skarpt angrepp mot Donald Trump i sin ståupp-show "Making America great again". Arkivbild.
Arthur Mola/AP
David Cross har ifrågasatts av sina fans för att han medverkat i "Alvin och gänget"-filmerna. "Det bryr jag mig inte ett dugg om. Det är filmer för barn och barn älskar dem", säger han. Arkivbild.
Lello Sèllen/AP
David Cross tillsammans med delar av ensemblen i den hyllade tv-serien "Arrested development". Arkivbild.