Nyheter Världen Sverige

Kommun vill bara ta emot flickor

Majoriteten av de ensamkommande barnen är pojkar. Arkivbild.
Majoriteten av de ensamkommande barnen är pojkar. Arkivbild.

Österåkers kommun norr om Stockholm vill i fortsättningen bara ta emot ensamkommande flickor.– Vi har en stor andel pojkar och vi vill jämna ut den fördelningen, säger ordföranden i kommunstyrelsen Michaela Fletcher (M).

Kommunen har hittills tagit emot 144 ensamkommande flyktingbarn, varav tre är flickor. I ett brev ställt till Migrationsverket, undertecknat de andra borgerliga partierna i Österåker, begär Fletcher nu att ensamkommande barn fortsättningsvis ska vara flickor.

Men i kommunens senaste avtal om flyktingbarnen, som trädde i kraft så sent som i måndags, specificeras inte deras kön. Enligt avtalet ska Österåker ta emot 172 ensamkommande flyktingbarn.

– Det finns ingenting i avtalet som säger att det bara skulle gälla flickor. Men skulle kommunen komma med en ny begäran, då får man ta ställning till det, säger Jonas Johansson, pressekreterare vid länsstyrelsen i Stockholm som sluter denna typ av överenskommelser med kommunerna.

Nio av tio pojkar

Totalt sökte 35 369 ensamkommande asyl i Sverige i fjol, och av dem var åtta procent flickor.

Enligt Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket, är det inte ovanligt att kommunerna framför önskemål om att ta emot en viss andel flickor. Det har också hänt att kommuner begärt att bara få flickor.

Om Österåkers krav avslås kommer kommunen att följa anvisningslagen.

– Vi följer naturligtvis lagar och regler, även om man kan ifrågasätta det kommunala självstyret i förhållande till den här lagen, säger Michaela Fletcher.

Vill inte kommentera

TT har sökt Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson, men han vill inte kommentera Michaela Fletchers begäran.

– Moderaterna vill inte kommentera eftersom det här är ett lokalt förslag, säger presskontakten Niklas Gillström.