Nyheter Sverige

Kommunals kassör avgår

Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström avgår.
Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström avgår.

Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström avgår efter en rad avslöjanden om fackets krog- och konferensverksamhet.– Jag är till mer skada än nytta för Kommunal, säger han.

Uppgifterna kring att svenska porrstjärnan Puma Swede har bokats för en show på Kommunals restaurang i Stockholm vars verksamhet dessutom gått med mångmiljonförlust upprör många. Att sedan styrelsemedlemmarna inte betalat för sig på förbundets spa-hotell och haft vidlyftiga representationsnotor gör saken ännu värre.

Kommunals förbundskassör Anders Bergström, ansvarig för verksamheterna, avgår nu.

– Jag beklagar den skada jag åsamkat förbundet, säger Anders Bergström vid en presskonferens.

– Det här är helt och hållet mitt eget beslut, säger Bergström.

Kommunalordföranden Annelie Nordström har hållit sig undan och inte svarat på frågor, vilket hon förklarar med att Bergström haft bäst överblick.

– Man kan diskutera om restaurangdelen är en lämplig verksamhet, men det är inte acceptabelt att ha den typen av shower som har bedrivits där, säger Annelie Nordström.

– Man kan också konstatera att det druckits för mycket alkohol i samband med representation och fester, säger Nordström.

LO och Löfven kritiska

Ordföranden erkänner att hon en gång bott gratis på spaanläggningen i Stockholms skärgård, "helt oavsiktligt", som hon uttrycker det.

– Det är djupt beklagligt.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är en av dem som varit kritiska till Kommunals agerande.

– Att lokalerna till och med har hyrts ut till ett porrföretag, det är inte alls förenligt med våra värderingar. Det har ju också stått om vidlyftig representation. Vi kan inte säga en sak och sedan göra något helt annat, säger Thorwaldsson till TT.

Även statsminister Stefan Löfven (S), tidigare ordförande för IF Metall, är kritisk och säger att det finns "inslag som inte bidrar till ökat förtroende".

– Vi är alla, i den fackliga och politiska världen, i förtroendebranschen, säger Löfven.

Bland Kommunals medlemmar är ilskan stor.

– Jag är så förbannad, men det kommer säkert fler avslöjanden, säger undersköterskan Elisabeth Nordvåg.

Hon nästan skakar av ilska när TT träffar henne och några kollegor på Annedals äldreboende i Göteborg.

– Jag har varit arbetsplatsombud i tio år och blivit tillfrågad igen, men nej. Jag är inte stolt över Kommunal längre. Jag kommer att gå ur, gränsen är nådd, jag känner mig grundlurad, säger hon.

– Här går man och sliter för ingenting och så sitter de där och har investerat pengar i en lyxkrog som jag som medlem inte ens har råd att gå på.

Stort samtalsämne

Aftonbladets uppgifter om restaurang Metropol Palais, som ägs av Kommunal via bolaget Lyran, är ett stort samtalsämne. Likaså förbundsordföranden Annelie Nordströms mejl till medlemmarna där hon ber dem stanna kvar i förbundet.

Vädjan har föga effekt på kommunalarna på Annedals äldreboende.

– Jag skulle vilja skicka en uppmaning till alla Kommunals medlemmar att begära utträde och bara vara med i a-kassan. För att skicka en signal till ledningen att det är våra pengar ni leker med, säger Ted Restum, undersköterska.

– Vi är inga krögare, vi är ett fackförbund, och vi jobbar inom vården. Ingen har frågat oss om de får investera och gå med 320 miljoner i förlust. De pengarna hade kunnat gå till utbildning eller sänkta avgifter.

Dryper av ironi

Lyxkrogen som sådan, sexshowerna och fackliga företrädares som skott sig – allt är lika illa menar kommunalarna TT träffar.

Inger Gidlund, undersköterska, dryper av ironi när hon kommenterar hur förbundskassör Anders Bergström övernattat privat på Kommunals anläggning Marholmen men betalat först sedan det avslöjats.

– Vi såg ett videoklipp om den här fackpampen som hade varit på semesterresa och glömt att betala för sig. Och det är ju lätt gjort att glömma semesterbetalningen…

– Det är en väldig skillnad på fack förr och fack nu, säger kollegan och äldresamordnaren Marianne Johansson.

– Det läggs pengar på fel sätt. Ta en kanelbulle och en kopp kaffe på Folkets hus. Så får vi ha det, och det går ju bra.

ADAM IHSE / TT
Elisabeth Nordvåg och Ted Restum, båda undersköterskor på Annedals äldreboende i Göteborg, rasar över Kommunals agerande.