Utbildning Nyheter Sverige Sverige-topp

Kommunen: Skönt att läkaren dömts

En 53-årig skolläkare i Falun döms till fyra års fängelse och ska betala hundratusentals kronor i skadestånd.
En 53-årig skolläkare i Falun döms till fyra års fängelse och ska betala hundratusentals kronor i skadestånd.

Den 53-årige skolläkaren i Falun var omtyckt – men smygfilmade pojkar vid läkarundersökningar under flera års tid. Tingsrätten dömer honom till fyra års fängelse.– Nu kan vi gå vidare, säger Jonathan Block vid Falu kommun.

Skolläkaren döms för omkring 100 fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt barnpornografibrott, kränkande fotografering och sexuellt övergrepp mot barn. Han ska också betala skadestånd till 42 av målsägandena på över 700 000 kronor.

53-årigens försvarare, Hans Östberg, konstaterar att han inte är nöjd, men vill inte gå in på varför:

– Vi kommer att överklaga domen, punkt, säger han till TT.

Åklagaren nöjd

Kammaråklagare Johan Knies säger att han är "relativt nöjd", men att han gärna hade sett ett något längre fängelsestraff.

– I stort sett har tingsrätten gått på vår linje, så ur den aspekten är det en framgång för oss. Sedan om vi också kommer att överklaga, det återstår att se, säger Knies till TT.

Läkaren använde en spionkamera dold i en penna för att filma pojkar i åldrarna 6–14 vid läkarundersökningar på skolor och på en vårdcentral i Falun, bland annat när pojkarna hade problem med förhuden eller sen pubertet. Övergreppen pågick i flera års tid.

Redigerade filmerna

Ingen av målsägandena har vetat om att de blivit filmade, skriver tingsrätten. Läkaren har redigerat flera av filmerna för att skapa närbilder av pojkarnas könsorgan. Han har även lagt in musik i flera av dem.

Två av videoklippen som polisen hittade på 53-åringens dator visar hur han tar på två pojkars penisar när de sover – förmodligen i hans hem.

Påföljden för brotten, fyra års fängelse, hade kunnat bli ännu längre, men tingsrätten tar hänsyn till att läkaren sannolikt mister sin läkarlegitimation.

"Kan gå vidare"

53-åringen var en omtyckt skolläkare fram till att han greps i december i fjol, berättar Jonathan Block, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Falun.

– Det är skönt att det har fallit en dom och att man kan ta avstamp i att han bevisligen är skyldig till dåden. Nu kan vi gå vidare från kommunens sida, säger han.

– Vår roll är att vara nära, lyssna och om det kommer upp diskussioner från barnen är vi beredda på att ta dem.

Pontus Lundahl/ TT
Falu tingsrätt. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset