Nyheter Sverige

Kommuner söker tillfälliga bostäder

Den nya anvisningslagen som träder i kraft i dag tvingar många kommuner att snabbt få fram bostäder för flyktingar. Här ett barackbygg i Fagersjö i södra Stockholm.
Den nya anvisningslagen som träder i kraft i dag tvingar många kommuner att snabbt få fram bostäder för flyktingar. Här ett barackbygg i Fagersjö i södra Stockholm.

Från och med i dag kan inte kommuner säga nej till att ta emot flyktingar som har fått uppehållstillstånd och ska lämna Migrationsverkets anläggningsboenden. För att lösa det ökade behovet av bostäder tar många kommuner till provisoriska lösningar.

För många kommuner innebär den nya anvisningslagen ett kraftigt ökat mottagande som ställer högre krav på att snabbt få fram bostäder och hitta lösningar för integrationen. Kommunerna ute i landet är i många fall tvungna att ta till tillfälliga lösningar.

Efterlyser rum

Exempelvis ska Kungsbacka kommun i Halland ta emot och ordna med boenden till 318 anvisade flyktingar med uppehållstillstånd i år jämfört med cirka 25 förra året.

– Vårt kommunala bostadsbolag ska producera ett stort antal lägenheter under 2016–2017, men det är också till det totala behovet, så det löser inte ut det hela. Vi vänder oss också till privata bostadsföretag och till privatpersoner att eventuellt ställa sina rum till förfoganden, säger Fredrik Geijer, integrationschef på Kungsbacka kommun.

Vellinge kommun i Skåne har tidigare inte haft något avtal med Migrationsverket om att ta emot några anvisade flyktingar och ska i år ta emot 159 personer med uppehållstillstånd.

Stugby

– Vi har oerhört svårt med bostäder. Vi har bland annat tecknat avtal med en stugby där vi kan ordna ett antal platser, och har beställt modullägenheter, men det är lång leveranstid, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

– Vi måste även manna upp organisatoriskt så att vi kan se till att klara av en bra integration och en bra etablering eftersom det här är ny verksamhet för oss, säger hon.