Nyheter Sverige

Kompass kritiserar Eliasson

Svenska FN-förbundet delade på fredagen ut utmärkelsen Årets FN-vän till FN-tjänstemannen Anders Kompass.
Svenska FN-förbundet delade på fredagen ut utmärkelsen Årets FN-vän till FN-tjänstemannen Anders Kompass.

FN-tjänstemannen Anders Kompass har beslutat att lämna FN efter tidigare anklagelser om tjänstefel. Samtidigt är Kompass besviken över tystnaden från vice generalsekreteraren Jan Eliasson.

I samband med att Kompass tilldelades priset "Årets FN-vän" av Svenska FN-förbundet meddelade han sitt beslut för TT.

– Jag ska gå vidare med mitt liv och hitta andra saker att göra. Förhoppningsvis är det knutet till det jag arbetat med, nämligen att stödja mänskliga rättigheter, säger han.

– Det har varit både och, säger Kompass om beslutet varit lätt eller svårt.

Han vill däremot inte svara på frågan om varför han inte väljer att fortsätta inom FN.

Förändrade livet

Det var i juli 2014 som Kompass fick rapporten i sin hand som kom att förändra hans liv. Där framgick att FN-soldater begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken och svensken valde att överlämna rapporten till Frankrike.

– Jag blev oerhört bestört när jag såg att det var pojkar som blivit utsatt för övergrepp av soldater i utbyte mot mat och pengar. Det allvarliga var att det här var övergrepp som pågick, inte något som hänt i dåtid.

Beslutet som han ansåg vara en självklarhet ledde dock till att han stängdes av från sitt arbete, fråntogs såväl passerkort som mobil och uppmanades att säga upp sig.

Från medarbetare säger sig Kompass fått stöd under den svåra tiden men han önskar att det kommit från ytterligare ett håll, nämligen vice generalsekreteraren, Jan Eliasson.

– Jag hade ingen kontakt med honom under den här tiden.

TT: Önskar du att ni haft kontakt?

– Jag kan säga så här, bara ett kort meddelande direkt eller via någon... han kunde inte göra så mycket av respekt för utredningen men att han tänkte på mig – det hade varit välkommet.

Tog tillbaka

I december förra året kom utredningen som friade Kompass och dessutom riktade stark kritik mot FN. Det har också framkommit i rapporten att medarbetare till Jan Eliasson först meddelat Eliasson om händelserna i Centralafrikanska republiken, därefter tagit tillbaka uppgiften om att så har skett.

– Jag blev förvånad över att han tagit tillbaka uppgifterna och lite bestört över att en sådan viktig uppgift inte hade bedömts vara tillräckligt viktig för att informera Jan Eliasson som ändå är biträdande generalsekreterare.

TT: Hur är din relation med Eliasson i dag?

– Jag hoppas den är bra men jag har ingen kontakt med honom.

Samtidigt framkom under fredagen uppgifter om ytterligare övergrepp i Centralafrikanska republiken där två flickor ska ha blivit våldtagna av FN-soldater och ytterligare två tvingats till sexuella tjänster i utbyte mot pengar. Flickorna som är 14–16 år uppger att männen tillhört en georgisk FN-trupp.

– Det här skadar oerhört mycket FN:s trovärdighet. Man har brottats med det här under lång tid och tidigare var det tyvärr så att för att få FN-soldater var man nästan tvingad att acceptera att någon betedde sig illa.

– Det som nu skett kring mig har tvingat ledningen att bli mycket tydligare. Förhoppningsvis förstår många medlemsländer att det här oacceptabelt, säger Kompass.