Nyheter Sverige

Kompromisser värre än krisen för MP

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin. Arkivbild.

Efter den gångna veckan samlar sig Miljöpartiet för att försöka resa sig ur krisen. Men för partiet är kompromisserna om flyktingmottagande och Vattenfalls tyska kolgruvor värre än den senaste tidens turbulens, anser statsvetaren Marie Demker.

– Om Miljöpartiet skulle lämna regeringen – vilket jag verkligen inte tror – så är jag övertygad om att det sker på grundval av flyktingpolitiken och miljöpolitiken, inte på grund av en sådan här diskussion om sätt att hälsa eller om man umgås med extremister på middagar, säger Marie Demker, som är professor i statsvetenskap i Göteborg.

Den nuvarande krisen drabbar partiet framförallt i egenskap av regeringspartner, eftersom den lamslagit regeringens möjligheter att prata politik. Men att strama upp partiets kommunikation och organisation kan vara riskfyllt, anser Demker.

– Den svåra frågan för partiledningen är att inte gå så hårt åt den egna partiorganisationen, medlemmarna och aktivisterna att man tappar trovärdigheten som det öppna parti som MP faktiskt är.

Hon är övertygad om att partiet tar sig upp ur den nuvarande krisen.

– Partier har en väldigt stark överlevnadsförmåga. Har man en klok och bra ledning som förmår att hålla samman partiet även i sådana här situationer så kan man komma ut starkare ur en så turbulent period, säger Marie Demker.

Thomas Johansson/TT
Marie Demker, professor i statsvetenskap. Arkivbild.