Nyheter Toppnyheter Världen

Kongress stärker ung diktators makt

Kongressen ses av bedömare som det slutgiltiga tecknet på att diktatorn Kim Jong-Un efter drygt fyra år vid makten befäst sin position inom landets makthierarki. Arkivbild.
Kongressen ses av bedömare som det slutgiltiga tecknet på att diktatorn Kim Jong-Un efter drygt fyra år vid makten befäst sin position inom landets makthierarki. Arkivbild.

När den förra partikongressen hölls var Kim Jong-Un inte ens född. I helgen samlar den unge nordkoreanska diktatorn landets elit till den första kongressen på nästan 40 år.Syftet är att befästa hans position som det slutna landets oomtvistade ledare.

Nordkoreanska medier har hyllat Kim Jong-Un som "den stora solen av det 21:a århundradet" och kongressen har föregåtts av en 70 dagar lång "lojalitetskampanj". Nordkoreanska avhoppare i Sydkorea har rapporterat om skärpt säkerhet runt huvudstaden och hårda straff för dem som begår brott inför partikongressen. Även personer som ifrågasatt hans ledarskap har drabbats hårt.

Avrättningar

– De senaste åren har han låtit avrätta motståndare inom de högsta kretsarna. Den processen är av allt att döma säkerställd, säger Gabriel Jonsson, Koreaexpert vid Stockholms universitet.

Efter flera rapporter om makthavare som fallit i onåd och avrättats – varav Kim Jong-Uns politiske mentor och ingifte farbror Jang Song-Thaek är den enda som bekräftats officiellt – ses kongressen som ett sätt att demonstrera att det är den 33-årige diktatorn som nu har kontrollen över landet.

Men kongressen kan också ge signaler till omvärlden om var Nordkorea står i dag.

– Jag tror inte att vi nödvändigtvis får besked om några större politiska förändringar, men vi kommer att få se vilken inriktning Nordkorea kommer att ha de närmaste åren, säger Nordkoreaexperten Michael Madden till TT.

Han arbetar som gästforskare på Koreainstitutet vid Johns Hopkins-universitet i USA och skriver regelbundet på den ansedda analyssajten 38 North.

Kärnvapenspekulationer

Inför kongressen har det mesta handlat om Nordkoreas strävan att bli en kärnvapenmakt. I januari genomförde landet sin fjärde kärnvapenprovsprängning och sedan dess har ett antal provskjutningar med olika robotar genomförts. Flera av uppskjutningarna har dock misslyckats, vilket skapat oro för en femte provsprängning inför partikongressen.

De mest positiva bedömarna menar att den senaste tidens stegrande provokationer borgar för ett skifte, från kärnvapen till ökade satsningar på ekonomisk utveckling. Men det tror inte Michael Madden.

– Nordkorea kommer att fortsätta utveckla kärnvapen och robotsystem oavsett om de har partikongress eller inte... De kommer att fortsätta på den linjen vad omvärlden än säger.

"Som julafton"

Enligt Madden har Nordkoreas aggressiva beteende snarare med den inrikespolitiska situationen i USA och Sydkorea att göra. USA går presidentval i höst och knappt ett år senare är det Sydkoreas tur att välja ledare.

– Nordkoreanerna är mycket väl medvetna om att varken USA eller Sydkorea kommer att sätta igång några militäraktioner mot Nordkorea, eftersom ingen av dem vill lämna den röran åt sina efterträdare att städa upp.

För honom och andra som följer utvecklingen i landet innebär partikongressen en unik inblick i den slutna diktaturen.

– Det här är som julafton för mig. De har inte haft någon partikongress på 36 år och jag har studerat Nordkorea i tio år. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva det här, säger Michael Madden till TT.

Kim Kwang Hyon/AP/TT
Huvudstaden Pyongyang har prytts med propagandabudskap inför partikongressen, här en stor skylt med texten "stora parti, moderparti".
Ahn Young-joon/AP/TT
Nordkoreanska avhoppare släpper upp luftballonger med flygblad nära gränsen mellan Syd- och Nordkorea i slutet av april. "Avsluta tre generationer av diktatorer", står det på affischen. Arkivbild.
KCNA/AP/TT
Senast Nordkorea höll partikongress var i oktober 1980, då nuvarande ledaren Kim Jong-Un inte ens var född. Arkivbild.
Jonas Ekströmer/TT
Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson skålar med Nordkoreas ledare Kim Jong-Il under ett statsbesök i huvudstaden Pyongyang 2001. Sverige är ett av få länder som har en ambassad i Nordkorea och har därför en speciell relation med den slutna diktaturen. Arkivbild.
AP/TT
Nordkoreas grundare Kim Il-Sung (mitten) tillsammans med sin son och efterträdare, Kim Jong-Il (vänster) under partikongressen 1980. Arkivbild.

Läs också