Sport

Konkurrensen gör stjärnan osäker

Detroitstjärnan Niklas Kronwall känner sig inte säker på en landslagsplats inför World Cup-uttagningen. Arkivbild.
Detroitstjärnan Niklas Kronwall känner sig inte säker på en landslagsplats inför World Cup-uttagningen. Arkivbild.

Det kallas det svenska backundret och har gjort konkurrensen stenhård inför World Cup-uttagningen.Så tuff att Detroitstjärnan Niklas Kronwall, som vunnit OS, VM och Stanley Cup, inte känner sig säker på en plats.– Absolut inte. Det går inte att leva på gamla meriter, säger den 35-årige backklippan.

En rad nya blågula backar har slagit igenom i NHL de senaste säsongerna.

Ett faktum som fått det svenska backundret att uppmärksammas också internationellt.

Den kanadensiska tidningen The Hockey News rankar Tre Kronors backuppsättning som lika stark och bred som Kanadas inför höstens World Cup.

På onsdagskvällen presenterar blivande förbundskaptenen Rikard Grönborg stommen – minst 16 spelare – till turneringen. Resterande plockas ut den 1 juni.

Då som nu kommer flera toppbackar att hamna utanför.

"Otrolig konkurrens"

Niklas Kronwall kan bli en av dem. I den uttagning som The Hockey News gjort finns han inte med.

För bara något år sedan var det otänkbart att den svenske backklippan skulle saknas när alla de bästa finns tillgängliga.

Så sent som vid OS i Sotji fick han ta över kaptensbindeln när Henrik Zetterbergs rygg inte höll.

Men det är nya tider nu.

– Det är otroligt bra konkurrens om platserna. Blir man inte uttagen nu så får man vänta och se om man blir det i nästa veva, säger Kronwall som nyligen gjorde comeback efter fem veckors vila efter en knäoperation.

Förmodligen är det bara tre av backarna från silverlaget i OS som kan känna sig riktigt säkra – tvåfaldige Norris Trophy-vinnaren Erik Karlsson, Oliver Ekman-Larsson och Niklas Hjalmarsson.

Hyllar de nya

Sedan dess har namn som John Klingberg och Hampus Lindholm klivit upp bland toppbackarna i NHL samtidigt som Victor Hedman – överraskande nobbad i Sotji – vuxit ut till en ännu större stjärna.

Karlsson (överlägsen etta), Klingberg (trea) och Ekman-Larsson (femma) finns alla i toppen i backarnas poängliga. De står modell för den nya generationen av spelande svenska backar.

– Det är en ny typ av backar, väldigt moderna. Erik var väl den första som var så exceptionell, sedan kom Oliver och Klingberg. Det är killar som kan göra saker som väldigt få klarar av, säger Kronwall.

Många ser dock fortfarande Kronwall som given i en svensk World Cup-trupp. Han är användbar i flera olika roller, både offensivt och defensivt, och har ett stort plus i sitt fysiska spel.

För att inte tala om hans rutin och ledaregenskaper.

– Men man kan inte leva på gamla meriter, det gäller att leverera just nu, säger han.

I The Hockey News svenska backuppsättning är fem av spelarna 25 år eller yngre och ingen över 30 år.

En rutinerad räv saknas.

Som Kronwall.

Detroitstjärnan har defensivt haft en jobbig säsong (–10 i plus/minus), men har hämmats av knäproblemen fram tills operationen i januari.

Med de problemen ur världen är han att räkna med igen.