Sport Sport-topp

Kontroversiellt när Frölunda vann

Frölunda vann den första SM-finalen.
Frölunda vann den första SM-finalen.

Ett kontroversiellt domslut avgjorde den första SM-finalen.Frölunda vände 1–2-underläge till 4–3-seger i den tredje perioden över Skellefteå. Backen Lukas Bengtsson sköt 3–2-målet efter en utvisning som väckte ilska i hemmalaget.

Som om inte det vore nog för Skellefteå fick laget målvakten Markus Svensson skadad.

Lukas Bengtsson sköt segermålet med 5.01 kvar att spela med ett skott som gick under inhopparen Erik Hanses.

– Det var inte det hårdaste skott jag har gjort, men det viktigaste är att den gick in, säger Bengtsson till TV4.

I det läget satt hemmalagets Pär Lindholm utvisad för en hög klubba mot gästernas Artturi Lehkonen. Men av tv-repriserna att döma träffades han klubban från medspelare.

Anton Axelsson satte sedan 4–2 i tom kasse med 40 sekunder kvar. Skellefteå reducerade genom Martin Lundberg.

Den andra finalen spelas redan på söndagen i Göteborg.

Två bortdömda mål

Det blev en dramatisk och intensiv första final där det hände saker hela tiden.

Lagen fick varsitt mål bortdömt efter videogranskning, spelare fick smällar och kom tillbaka.

Dock inte Skellefteåmålvakten Markus Svensson. Han såg ut att skada vänster ben/knä vid en rörig situation som gick till videogranskning.

Svensson är den tredje målvakten som skadas under slutspelet i samband med röriga situationer vid målet.

I stället kom Erik Hanses in, andremålvakten som inte hade spelat sedan den 25 februari. Han gjorde några bra räddningar, men var olycklig på Frölundas 3–2-mål.

Vass start

Det var Frölunda som började bäst. I sin första SM-final på tio år satte de hård press på hemmalaget som slog mängder av felpass i egen zon. Det var efter en sån som Frölunda tog ledningen efter 3.22.

Defensive backen Tom Nilsson, ett mål i grundserien, hittade rätt sedan Joel Lundqvist slagit en perfekt passning.

Sedan det finalrutinerade hemmalaget, sjätte raka finalen, fått en videogranskning emot sig – och ett mål icke godkänt – tog laget initiativet. Andrew Calof pricksköt 1–1 efter tolv minuter i Johan Gustafssons borte kryss.

Efter 4.47 av andra perioden var det Frölundas tur att gå miste om ett mål. Det var också i den situationen som hemmalagets Markus Svensson skadades och fick ersättas av Hanses.

Även hemmalagets forwardsstjärna Mattias Ritola haltade av en stund senare. Men han återkom, och spelade direkt fram till Erik Forssells 2-1-mål efter 17.52.

Veteranen Forssell var ju den som sköt Skellefteå till final då han avgjorde i förlängningen av den sjunde och avgörande semifinalen mot Växjö.

Men Frölunda kom tillbaka. I början av den tredje perioden styrde Joey Crabb in Artturi Lehkonens skott till 2–2 i numerärt överläge.

En spelform som kom att avgöra matchen.

Läs också