Sport Sport-topp

Kontroversiellt när Frölunda vann

Frölunda vann den första SM-finalen.
Frölunda vann den första SM-finalen.

En kontroversiell utvisning vände på den första SM-finalen.Frölunda kunde gå från 1–2 till seger med 4–3 borta mot Skellefteå i den sista perioden.– Marginalerna är inte på min sida. Shit happens, men det får inte hända, erkände domaren Sören Persson i CMore efteråt.

Som om det felaktiga domslutet inte var nog fick Skellefteå dessutom landslagsmålvakten Markus Svensson skadad.

Det var i 2–2-läge med drygt sex minuter kvar av den tredje perioden som Persson tog en utvisning på hemmalagets Pär Lindholm för en hög klubba på Frölundas Artturi Lehkonen.

Men tv-repriserna visade snarare att det var en klubba från Lehkonens lagkamrat Ryan Lasch som träffade i ansiktet.

– Det är ett tufft läge (i matchen). Jag upplever inte som att det är vår klubba som tar, sade Skellefteås assisterande tränare Stefan Klockare på presskonferensen.

Första målet

Frölundabacken Lukas Bengtsson prickade in 3–2 under det numerära överläget bakom Erik Hanses, som ersatte skadade Svensson. Då återstod bara 5.01 av matchen.

– Det var inte det hårdaste skottet jag skjutit, men ack så viktigt, sade Bengtsson som blev förvånad att den letade sig i mål.

– Jag vet innan jag skjuter att jag inte kommer att få så bra träff, för jag kommer fel till pucken. Men jag ser att den tar på en skridsko på den som blockar och sedan styrs den mellan benen på målvakten.

Lukas Bengtssons första mål i slutspelet kunde inte ha kommit lägligare.

Anton Axelsson kunde sätta 4–2 i tom kasse när Skellefteå satsade på en extra utespelare i slutet och även om hemmalaget kunde reducera en gång – Martin Lundberg – så blev det felaktiga domslutet avgörande.

Drömstart

Det var en final där nästan allt hände. Förutom den felaktiga utvisningen fick lagen varsitt mål bortdömt.

Det var intensivt och händelserikt – och Frölunda fick en drömstart i sin första SM-finalserie på tio år.

Redan i första försöket snodde man Skellefteås hemmaplansfördel.

– Självklart är det en riktigt bra start, men nu gäller det att vi laddar om och är med från början i Scandinavium. De kommer att komma ut och vilja göra som vi gjorde, sade Bengtsson.

Nästa match spelas redan på söndagen i Göteborg. Så spelarna i båda lagen började förberedelserna direkt och flög till Göteborg med chartrade plan på lördagskvällen.

– Vi fyller på alla depåer, försöker få i oss så mycket som möjligt innan vi flyger. Sedan är det också viktigt att jogga ned, stretcha, cykla eller ta ett isbad. Det gäller att ta hand om kropparna inför i morgon. Sedan får man käka igen innan man går och lägger sig i kväll, sade Bengtsson.