Nyheter Sverige

Kopparstölderna minskar drastiskt

Järnvägarna är allt mer förskonade från kopparstölder. Arkivbild.
Järnvägarna är allt mer förskonade från kopparstölder. Arkivbild.

Kopparstölderna från järnvägen har minskat drastiskt, enligt Trafikverket. Bakom minskningarna kan ökad bevakning av vissa sträckor och ett lägre pris på koppar ligga.

För tre år sedan drabbades det svenska järnvägsnätet av 349 anmälda kopparstölder, enligt siffror som SVT Nyheter tagit fram.

– Förutom kostnaderna för kopparen, kostade förseningarna stora summor pengar. Uppenbarligen blev kopparstölder en intäktskälla för brottslingar, säger Pär Gustafsson, kommunikationschef vid Trafikverket underhåll, till TT.

Under förra året anmäldes 209 kopparstölder från järnvägsnätet, och under det första halvåret i år anmäldes 82 stölder, enligt SVT.

Bakom minskningen antas flera faktorer finnas.

– Vi har utökat bevakningen med vakter och kameror på särskilt utsatta sträckor. Vi har även märkt kopparkabel med en viss typ av dna-märkning som gör den mindre attraktiv för tjuvarna och som gör att man kan identifiera stulen koppar, säger Pär Gustafsson.

Dessutom har Trafikverket på vissa sträckor ersatt kopparkabel, som stulits, med aluminium, vilket är mindre stöldbegärligt.

Till SVT säger Trafikverkets chef för underhåll, Sven Ödeen, att ett fallande kopparpris kan ha minskat stölderna.