Nyheter Ekonomi Världen

Koreakonflikt splittrar stormakter

Sydkoreaner på väg tillbaka från Kaesongs industrizon får sina bilar kontrollerade vid gränsen.
Sydkoreaner på väg tillbaka från Kaesongs industrizon får sina bilar kontrollerade vid gränsen.

Kina ställer sig bakom hårdare FN-sanktioner mot Nordkorea efter landets raketuppskjutning. Samtidigt oroas Peking av att Sydkorea ska diskutera möjligheten att skaffa sig ett missilförsvarssystem med USA.

– Vi står bakom att FN:s säkerhetsråd tar ytterligare steg och antar en ny resolution så att Nordkorea får betala det nödvändiga priset och visa att deras agerande får konsekvenser, säger den kinesiske utrikesministern Wang Yi, enligt Reuters.

Efter Nordkoreas uppskjutning i söndags av vad man hävdar är en satellit, men som omvärlden befarar är en övning i att utveckla långdistansrobotteknik, meddelar nu Sydkorea att diskussioner med USA om ett avancerat system för missilförsvar kommer att inledas nästa vecka.

Oroar Kina

Det rör sig om ett vapensystem av typen THAAD som i så fall skulle placeras ut hos den amerikanska militären i Sydkorea.

Det oroar Kina, som uppmanar USA att tänka om.

– Alla inser att utplacerandet av ett THAAD-systemet inte bara syftar till att försvara Sydkorea, utan är del av en bredare agenda och till och med kan möjliggöra angrepp mot Kina, säger Wang Yi.

Upptrappat tonläge

Relationerna mellan Nordkorea och Sydkorea är frostigare än på länge efter att den gemensamma industrizonen Kaesong stängts ner och alla kommunikationsvägar länderna emellan brutits.

– Nordkoreas handlande är mycket olyckligt och vi vill klargöra att Nordkorea kommer att hållas ansvarigt för allt som händer, säger Sydkoreas återföreningsminister Hong Yong-Pyo, angående Pyongyangs beslut att sparka ut de sydkoreanska företagen och frysa deras tillgångar i Kaesong.

Nordkorea säger att handlandet är ett svar på Sydkoreas beslut att avsluta landets verksamheter i området, som i sin tur var en protest mot Nordkoreas raketuppskjutning. Sydkorea har även stängt av ström- och vattenförsörjningen till Kaesong, vilket Nordkorea kallar en "krigsförklaring".