Sport Sport-topp

Kortärmat kan stoppa regnbågsbindel

Sabina Jacobsen. Arkivbild.
Sabina Jacobsen. Arkivbild.

Handbollslandslagets lagkapten Sabina Jacobsen hoppades få bära en regnbågsfärgad armbindel under OS-kvalet i Ryssland i helgen.Sannolikt blir det som vanligt – att hon inte bär någon armbindel alls.

Anledningen till att den måste sys på plats är att damernas tröjor har korta ärmar, som gör att bindeln inte hålls på plats.

Enligt Daniel Vandor är det osäkert om Sverige packat ner någon regnbågsbindel överhuvudtaget.

– Det kan ligga en i medicinväskan, men i så fall är det bara en. Och om vi ska sy den på plats måste vi ju sy den på alla tröjor och då går det inte, säger Vandor, som reste med landslaget till OS-kvalorten Astrachan i södra Ryssland under onsdagen.

TT: Kan det bli aktuellt att använda bindeln i en match, som en grej?

– Jag vet inte hur mycket fokus vi kan lägga på det de här dagarna, säger Vandor.

Sverige möter Mexiko, Polen och Ryssland i OS-kvalet i Astrachan, under tre dagar. De två främsta lagen i gruppen går till OS.

I januari stoppades herrlandslagets kapten Tobias Karlsson från att bära en regnbågsfärgad armbindel under EM.

Landslaget ska i alla fall försöka få armbindeln, som är en manifestation för acceptans och människors lika värde, godkänd till hemma-EM i höst.

– Vi har spelat in promotionfilmer inför EM där jag har regnbågsbindeln på mig. Men vi har också spelat in en variant där jag inte har den i fall de skulle få för sig att stoppa den igen, säger Jacobsen.

Det väckte mycket uppmärksamhet när höjdhopparen Emma Green Tregaro under VM i Moskva 2013 tävlade med regnbågsfärgade naglar – en protest mot de ryska antigay-lagarna.