Sport

Kort vila räckte för Sjöström

Sarah Sjöström med ännu en guldmedalj.
Sarah Sjöström med ännu en guldmedalj.

Det späckade tidsschemat var inget problem.Trots minimal vila simmade Sarah Sjöström hem EM-guldet på 50 meter fjäril – i överlägsen stil.– Det är jätteskönt, säger hon.

Vad hinner man egentligen göra på tio minuter och 35 sekunder?

Inte mycket.

Om man inte heter Sarah Sjöström, vill säga.

Den svenska superstjärnan hann med att ta sig till EM-final på 100 meter fritt som sammanlagd fyra, kliva upp ur bassängen, ladda om och sedan ställa sig på startpallen igen. Den här gången för att simma finalen på specialdistansen 50 meter fjäril.

Och som hon gjorde det.

Totalt överlägsen

Sjöström – som inte är formtoppad på EM – formligen krossade allt motstånd och gick i mål på tiden 24,99, hela 45 hundradelar före danskan Jeanette Ottesen. Det brittiska hemmahoppet Francesca Halsall blev trea, till publikens öronbedövande jubel.

– Jag har nog aldrig haft så lite vila mellan två lopp tror jag, säger Sjöström.

– Jag tog det ganska lugnt på frisimmet. Jag försökte verkligen att inte komma först i mål, men det är svårt när man är där och känner att man har kraften kvar. Men jag tänkte att det gör inget att komma tvåa i mål. Sedan tog jag gott om tid på mig för att ta mig upp ur vattnet.

Under den korta vilan mellan loppen fokuserade Sjöström på att bli av med mjölksyran.

– Man får skaka kroppen och försökta tagga till på nytt och börja om igen, och sedan försöka koppla bort frisimmet.

Att EM-guldet, hennes sammanlagt åttonde i långbana, var betydelsefullt råder det inga tvivel om.

– Det visar framförallt att jag kan ge det där lilla extra när jag är i final, och det är jätteskönt, säger hon och strålar av glädje.

Alshammar nöjd femma

Veteranen Therese Alshammar slutade femma i finalen, en dryg halvsekund bakom Halsall.

– Vissa saker var jättebra. Jag kände mig lättare i slutet av loppet. Men i starten hade jag väldigt svårt att inte kolla åt sidan. Kroppen känns bra. Det kändes lättare nu än i går och det är det är positivt, säger Alshammar.

38-åringen får nu några dagars ledighet innan hon är tillbaka i vattnet – då på 50 meter frisim, distansen där hon jagar en OS-biljett.

– Vi har lagt upp hela veckan så att jag ska vara vassast på 50 frisim. Nu kan jag vila med lite lugn och ro. Jag behöver inte fila på så många detaljer, det är bara att simma frisim, säger Alshammar.

Tisdagskvällens tävlingar slutade med att det svenska mixedmedleylaget blev fyra i finalen på 4x100 meter, 47 hundradelar efter Ungern som tog bronset. Storbritannien vann före Italien.