Sport

Kovacs straffade Tingsryd

AIK leder hockeyallsvenskan. Arkivbild.
AIK leder hockeyallsvenskan. Arkivbild.

Robin Kovacs sköt tre mål i seriefinalen mot Tingsryd och såg till att AIK gick upp i serieledning.Kampen om förstaplatsen inför den hockeyallsvenska finalen är viktig.– Självklart är det skönare med en extra hemmamatch, vi vet ju att vi har publiken med oss och det ger extra energi, sade han efter straffsegern med 4–3.

Kovacs gjorde två straffmål, det första under ordinarie matchtid, i en dramatisk seriefinal.

Båda gångerna fick han lägga straffarna mot den stora AIK-klacken – och båda gångerna avslutade han till vänster om Tingsryds målvakt Johannes Jönsson.

Straffspecialisten såg i det närmaste oberörd ut.

– Visst kan det bli lite spänt, men jag hade bestämt mig redan före vad jag skulle göra, sade han.

AIK och Tingsryd har mer eller mindre avgjort toppstriden, nu gäller det att knipa förstaplatsen och därmed få fördelen av en eventuellt femte match i den allsvenska hockeyfinalen på hemmaplan.

Kvitterade tre gånger

Med elva omgångar kvar skiljer det en ocean av poäng, 16 stycken, ned till bakomvarande lag.

Robin Kovacs såg ut att bli den stora hemmahjälten – till stor lycka inför 7 427 åskådare – redan under ordinarie speltid och gjorde både 2–1 och 3–2.

Men Tingsryd, som var i underläge tre gånger, kvitterade både till 2–2 och 3–3 genom hårdskjutande kanadensiske backen Drew Paris i numerära överlägen.

Först i spel fem mot tre efter 5.27 av den tredje perioden och sedan i spel fem mot fyra efter 13.54. Båda var rejäla projektiler från backplats och hemmamålvakten Gustaf Lindvall var chanslös.

Kan flytta till Växjö

Steget upp till SHL är dock inte givet bara för att man kvalificerar sig sportsligt. För att få SHL-licens krävs det fyra miljoner kronor i eget kapital och en hemmaarena som tar 5 000 åskådare, varav 3 500 sittande.

AIK var nära konkurs i fjol, men räddades av en grupp investerare med oljemiljardären Torbjörn Törnqvist och byggherren Erik Paulsson i spetsen. De har också garanterat att skjuta till pengar på lång sikt.

För Tingsryd är situationen en annan. Klubben tvingades nyligen be kommunen om att gå i borgen för ett lån. Ändå tror klubbchefen Tomas Bergstrand att de fyra miljonerna inte blir några problem.

– Däremot har vi inte en arena som motsvarar kraven och där måste man lägga en handlingsplan, säger Bergstrand till vxonews.se.

Han öppnar till och med för en flytt till Växjö, om nu klubben får grönt ljus av Växjö Lakers.