Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Kränkning hemlighölls för utskottet

En ubåt siktades utanför Stockholm under en marinövning 2015.
En ubåt siktades utanför Stockholm under en marinövning 2015.

Försvarsutskottet har inte informerats om att en ubåt sannolikt kränkte svenskt vatten förra året.– Det är anmärkningsvärt. Det är en sak som är så pass intressant att den borde delges, säger Hans Wallmark, ledamot i försvarsutskottet för Moderaterna.

Ett ubåtsperiskop siktades nära ett av de svenska fartygen under en marinövning 2015. Personalen utgick från att det var en svensk ubåt som deltog i övningen, men i efterhand har det visat sig att ingen svensk ubåt fanns vid platsen vid tillfället, skriver DN. Ubåtens nationalitet är okänd.

Periskopet siktades i Stockholms ytterskärgård, nära fyren Vindbåden. Händelsen klassas som en tvåa på en sexgradig skala i marinens analys, den näst högsta nivån på sannolikhetsskalan.

Försvarsministern har informerats om händelsen, men försvarsutskottet har hållits utanför. Överbefälhavaren träffade utskottet så sent som i tisdags.

– Det hade varit ett idealt tillfälle att informera. Vi ställer återkommande frågan om det finns något att rapportera vad gäller möjliga incidenter och kränkningar i luften, på vattnet och i vattnet, säger Hans Wallmark till TT.