Nyheter Världen

Kräver insats för bortförda flickor

En 20-årig kvinna som kidnappades av extremistgruppen Boko Haram träffade journalister förra året och berättade om tiden i fångenskap. Nu ska ytterligare 800 personer ha fritagits från Boko Harams fångenskap. Arkivbild.
En 20-årig kvinna som kidnappades av extremistgruppen Boko Haram träffade journalister förra året och berättade om tiden i fångenskap. Nu ska ytterligare 800 personer ha fritagits från Boko Harams fångenskap. Arkivbild.

Armén har fritagit över 800 personer som hållits fångna av extremistgruppen Boko Haram i Nigeria. Men de över 200 flickor som kidnappades för snart två år sedan saknas fortfarande. Kampanjen "Bring back our girls" kräver att regeringen gör mer.

Fritagningen skedde i ett antal byar i Borno i nordöstra Nigeria i tisdags, uppger armén enligt nyhetsbyrån AFP.

Flera Boko Haram-anhängare ska ha dödats, och på fredagen rapporterades att regeringssoldater skjutit ihjäl två självmordsbombare i färd med att genomföra sina dåd utanför staden Maidiguri.

Ny kidnappning

– Boko Haram är pressad, det syns bland annat i dödssiffrorna från gruppens attacker som är närmare tio gånger lägre än för ett år sedan, säger Henrik Angerbrandt, Nigeriaexpert och statsvetare vid Stockholm universitet.

Uppgifterna om fritagandet kom ungefär samtidigt som Boko Haram fört bort 14 kvinnor och två flickor i en avlägsen del av Adamawa-området. Rättighetsgrupper uppger att Boko Haram kidnappat tusentals kvinnor och unga flickor – däribland de över 200 skolflickor som fördes bort från staden Chibok i april 2014.

Kidnappningen fick stor uppmärksamhet över hela världen genom kampanjen "Bring back our girls". Men den nya regeringen gör, liksom den förra, alldeles för lite för att hitta dem, enligt kampanjens talesperson.

– Det finns folk med kontakter till Boko Haram som erbjudit sig att försöka ordna någon sorts förhandlingar med dem för att få flickorna fria. Regeringen vet det, men vägrar använda den möjligheten, säger Sesugh Akume till TT.

Sesugh Akume gläder sig över att militären pressat tillbaka Boko Haram, även om han menar att man kraftigt överdriver framgångarna.

– Och vi tror inte att flickorna kommer att hittas på det sättet. Terroristerna har sannolikt satt dem under särskild bevakning eftersom de blivit så symboliska.

Krävs sociala lösningar

Extremistgruppen är inte populär bland lokalbefolkningen i nordöstra Nigeria. Det är där den haft sitt fäste och dess våldsamma framfart har drivit miljontals på flykt och förvärrat en svår livsmedelskris. Men grogrunden för militanta oppositionsgrupper finns kvar.

Missnöjet är utbrett i regionen över den extrema ojämlikheten och en elit som uppfattas som korrupt och allt för västvänlig.

– Det krävs lösningar utöver det militära, som går till botten med problemen som lett till att oroligheterna startat från början. Man måste skapa en strategi för ekonomisk och social utveckling, för utbildning, vilket åtminstone börjat uppmärksammas från regeringen, säger Angerbrandt.

Läs också