Sport

Krönikörerna: "Island – ett mirakel"

Isländska spelarna tackar publiken med en rungande handklappning.
Isländska spelarna tackar publiken med en rungande handklappning.

Hyllningskören är enorm efter Islands 2–1-seger mot England i EM-åttondelsfinalen i Nice på måndagskvällen.Några som tar ton är Sveriges sportkrönikörer.

"Att lilla Island, med 300 000 invånare, går till EM-kvartsfinal är ett mirakel och en saga. Att England, som inte överlevt en kvartsfinal på 20 år, åker ur är samma gamla vanliga diskbänksrealism. Brexit", skriver Aftonbladets Simon Bank.

Expressens Robert Börjesson lyfter fram Islands svenske förbundskapten Lars Lagerbäck som leder laget tillsammans med Heimir Hallgrímsson:

"Han var redan hjärnan bakom sagan Island. Han var redan chef för hela världens underdogs. Nu är han odödlig."

Dagens Nyheters Johan Esk hyllar också 67-årige Lagerbäck, samtidigt som han flörtar med Storbritanniens folkomröstning om utträde ur EU:

"Engelsmännen vill ut ur EU. Lagerbäcks Island skickade dem ur EM."

Etermediernas experter påpekar att Englands insats i matchen var en stor besvikelse.

– Det här är ett bottennapp för England. Island ska inte behöva be om ursäkt, men England ska kunna prestera bättre. Det är helt obeskrivligt, att någon skulle tro att detta Englands skulle åka ut nu, säger SVT:s Glenn Strömberg.

– England är riktigt, riktigt usla. Det gick långsamt. Det var felpass. Inte tillräckligt med vilja, säger Radiosportens Håkan Mild.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset