Nyheter Toppnyheter

Kraftigt skalv orsakade panik

Ungefärlig plats där skalvet inträffade.
Ungefärlig plats där skalvet inträffade.

En kraftig jordbävning utanför Sumatra orsakade panik bland invånare på den indonesiska ön. Men tack vare skalvets rörelsemönster skapades ingen skadlig tsunami.

– Det är i stort sett klart att det här är ett jordskalv som har horisontella rörelser, så det är mycket osannolikt att det blir någon konsekvens, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.

Risken för en tsunami är stor vid skalv med vertikal rörelse då havsbotten lyfts rakt upp, vilket orsakar en flera kilometer lång vattenpelare med en massiv ansamling av energi.

Jordbävningen hade magnituden 7,8 och inträffade på 10 kilometers djup, 808 kilometer sydväst om Sumatra, uppger US Geological Survey enligt AFP.

Panikslagna människor i staden Padang lämnade sina hem för att ta sig till högre belägna platser efter uppgifterna om skalvet, rapporterar nyhetsbyråns utsända. Indonesien utfärdade först en tsunamivarning för flera delar av Sumatra.

Men varningen har hävts, enligt Reuters som hänvisar till uppgifter i indonesisk tv.

Samtidigt kom uppgifter om att ett antal personer ska ha dött i spåren av skalvet.

2004 drabbades flera länder av en förödande tsunami efter en kraftig jordbävning i Indiska oceanen. Värst drabbades Acehprovinsen på Sumatra, där 126 741 människor dog.