Nyheter Världen

Krasslig kung jubilerar

Buddistmunkar tar emot offergåvor från allmänheten utanför palatset i Bangkok, Thailand, när landets kung nu firar 70 år på tronen.
Buddistmunkar tar emot offergåvor från allmänheten utanför palatset i Bangkok, Thailand, när landets kung nu firar 70 år på tronen.

För sjuttio år sedan tog kung Bhumibol Adulyadej plats på Thailands tron, och det firas i dag av invånare i landet. 770 orangeklädda munkar leder ceremonier och hundratals människor klädda i gult, den kungliga färgen i Thailand, har samlats utanför palatset i Bangkok för att skänka offergåvor och lyckönskningar.

88-årige Bhumibol är den regent i världen som suttit längst på sin tron och han ses av många thailändare som en enande kraft i det politiskt turbulenta landet.

Samtidigt oroas många av kungens sviktande hälsa. Så sent som i tisdags genomgick han en hjärtoperation och han har inte visat sig offentligt sedan september förra året.

I Thailand är det förbjudet att kritisera eller ifrågasätta monarkin och sedan militärjuntan tog över i landet 2014 har en rad domar fallit gällande majestätsbrott. I vissa fall har fängelse i 30 år utdömts.

Wason Wanichakorn/AP/TT
Kungens dåliga hälsa oroar thailändare, han har inte setts offentligt sedan september. På bilden sitter han omgiven av sin familj vid firandet av sin 85-årsdag 2012. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset