Utbildning Nyheter Sverige

Krav på mer polis och sänkt a-kassa

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson presenterade partiets ekonomiska vårmotion vid en pressträff.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson presenterade partiets ekonomiska vårmotion vid en pressträff.

Synen på sänkta skatter och försvaret skiljer sig i de fyra borgerliga partiernas alternativ till regeringens vårbudget.Fler poliser, en bortre gräns i sjukförsäkringen och sänkt a-kassa förenar.

När Moderaterna, sist ut av allianspartierna, presenterar sitt alternativ följer också kritiken mot den rödgröna regeringens politik en gemensam borgerlig linje: regeringen har släppt greppet om de offentliga finanserna och blundar för de utmaningar som den stora invandringen och de många asylsökande innebär.

– Vi är på väg mot en miljon i utanförskap, säger Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra.

Försvarssatsning

På TT:s fråga om Alliansen är beredd att ta över, om den nuvarande krisen i Miljöpartiet också utvecklas till en kris för regeringen, säger hon att oppositionen alltid ska vara förberedd men att vi i Sverige "inte brukar ha nyval".

Men vill Kinberg Batra ha det?

– Det är inte min avsikt att ta initiativ till en regeringskris, säger hon till TT.

Moderaterna vill satsa 9 miljarder 2017 på ett slags sjätte jobbskatteavdrag, kallat första-jobbetavdraget. De tre övriga allianspartierna Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna har inget sådant förslag, de prioriterar andra skattesänkningar.

Liberalerna, som står utanför försvarsuppgörelsen som M, KD och C har gjort med regeringen, vill lägga tio miljarder extra på försvaret fram till 2020. Moderaternas förslag för försvaret är att det inte ska omfattas av de extra besparingskrav som M vill ge alla myndigheter, utom de inom försvaret och rättsväsendet.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson säger att allianspartierna ser lika på riktlinjerna för finanspolitiken.

– Vi har delvis olika besparingar, men vi har en finanspolitik som fullt ut finansierar reformer och innebär aktiva besparingar.

Fler poliser

Alla fyra vill satsa mer pengar på att utbilda några tusen poliser till, utöver det som tidigare beslutats.

Skär ned, det gör de fyra allianspartierna på arbetsmarknadspolitiken. Det handlar om regeringens traineejobb, utbildningskontrakt och extratjänster. Och de vill återinföra den bortre gränsen i sjukförsäkringen, slopa byggsubventioner och sänka taket för ersättning från a-kassan.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är kritisk.

– De vill gå fram med mycket omfattande skattesänkningar och nedskärningar. Det är helt fel politik när vi behöver investera mer och bygga mer.

Sören Andersson/TT
Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.