Nyheter Sverige

Krav på Migrationsverket att agera

Kvinnor och flickor känner sig otrygga på flera av landets asylboenden. Migrationsverket ska nu ta fram konkreta åtgärder. Arkivbild.
Kvinnor och flickor känner sig otrygga på flera av landets asylboenden. Migrationsverket ska nu ta fram konkreta åtgärder. Arkivbild.

Det är oacceptabelt att kvinnor och flickor utsätts för trakasserier och brott på asylboenden, anser migrationsminister Morgan Johansson (S).Han vill nu att Migrationsverket agerar snabbt.

I veckan har både TV4:s Kalla Fakta och SVT rapporterat om kvinnors och flickors utsatta situation på flera asylboenden i landet. Det handlar om brott och trakasserier, att kvinnorna inte vågar lämna sina rum och att personal bagatelliserar problemet.

Nolltolerans

– Det är naturligtvis oacceptabelt. Det måste råda nolltolerans mot den här typen av trakasserier och brott, säger Morgan Johansson.

Han vill att Migrationsverket, förutom att ta tag i de aktuella händelserna, tydligt kommunicerar vilka värderingar det är som gäller.

– Vi är helt överens om vad som ska gälla, men det handlar om att få det att fungera ute lokalt på alla platser, säger Morgan Johansson.

– Vi har nästan 90 000 på våra boenden, och i en så stor grupp människor finns det säkert en del som inte vet hur man ska bete sig och som har attityder och uppfattningar som är djupt problematiska.

Räcker inte

Migrationsverket har jobbat med tryggheten i sina runt 400 boenden hela våren, men konstaterar nu att handlingsplanen inte räcker.

– På boenden där det finns behov kommer vi att inrätta områden där kvinnor kan få vara i fred, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

I tv-inslagen framkom att personalen inte tog kvinnornas berättelser om brott på allvar.

– Det är helt oacceptabelt att vi skulle vara ett filter mellan någon som vill anmäla ett brott och polisen, säger Ribbenvik.

Kvinnozoner

Morgan Johansson tycker att huvudregeln ska vara att den som beter sig illa får flytta eller ordna med eget boende. Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell håller med om den principen.

Forssell kommer också begära att Migrationsverket kallas till riksdagens socialförsäkringsutskott för att redogöra för vad man gör konkret.

Tankarna om att inrätta särskilda kvinnozoner på boendena är Johan Forssell skeptisk till.

– Jag tycker inte att man ska behöva särbehandla kvinnor och män. Finns det personer som inte klarar av att följa de regler som gäller i Sverige, det vill säga allas lika värde, då bör man flytta på den personen. Kvinnor ska inte behöva anpassa sig eller vara i vissa områden, säger Forssell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset