Nyheter Världen

Krav på Renzis avgång efter läcka

Skandalen kan skada premiärminister Matteo Renzis parti PD i en rad städer som väntas hålla lokalval i juni.
Skandalen kan skada premiärminister Matteo Renzis parti PD i en rad städer som väntas hålla lokalval i juni.

Italiens premiärminister Matteo Renzi angrips från både höger och vänster sedan en skandal tvingat en minister i hans regering att avgå. Nu väntar en misstroendeomröstning i parlamentet om hans regering.

Ministern för ekonomisk utveckling Federica Guidi tvingades avgå i torsdags efter misstankar om att hon läckt budgetuppgifter till sin partner, som är föremål för en brottsutredning.

Partnern Gianluca Gemelli misstänks ha utnyttjat sin personliga anknytning till regeringen för att hans företag skulle få ett kontrakt med det franska oljebolaget Total, som exploaterar ett oljefält i södra Italien, rapporterar AFP.

I skandalen figurerar ett inspelat samtal där ministern berättar för Gemelli att en tilläggsbudget 2015 som rörde oljefältet Tempa Rossa skulle godkännas. "Vi borde kunna lägga fram den för senaten i morgon", hörs hon säga.

Den populistiska Femstjärnerörelsen ska begära en misstroendeomröstning mot regeringen i parlamentet.

För ganska exakt ett år sedan tvingades transportministern Maurizio Lupi avgå efter kontakter med affärsman som var inblandad i en stor korruptionsskandal.

Avhoppare från Renzis mittenvänsterparti PD säger att problemet är större än enskilda ministrars snedsteg, enligt AFP. De menar att det är hans auktoritära ledarstil och förkärlek för uppgörelser i slutna rum som bäddar för det.

Läs också