Sport

Krav på syrgasstopp i idrott

RF-ordföranden Björn Eriksson. Arkivbild.
RF-ordföranden Björn Eriksson. Arkivbild.

Norge vill att Internationella olympiska kommittén (IOK) och antidopningsbyrån Wada förbjuder användningen av syrgas inom idrott. Något som applåderas av svenska Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson.Men frågan är om Norge vänt sig till rätt instanser.

Så kallade höghöjdshus, med konstlat inställd syremängd i luften, har länge varit ett diskussionsämne i främst uthållighetssporter. Nu har syrgasutrustning uppmärksammats sedan bland andra finländska skidåkare setts träna med syrgasmasker och tuber.

Många fruktar att det också inom en nära framtid ska börja användas i tävlingssammanhang. Företeelsen är inte förbjuden, vilket styrelsen för Norges Idrettsforbund (Nif) vill ändra på. Den har beslutat att skicka en formell skrivelse till IOK och Wada med krav på förbud.

RF följer Norge

– Det här är alldeles utmärkt. Vi har påbörjat en diskussion, men det är bra att Norge kom före. Detta är en typ av fråga där vi behöver en internationell positionering, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till Radiosporten.

Men något förbud är inte att vänta från Wada och olympiskt sett är det redan förbjudet att använda syrgasutrustning.

– Det är respektive idrottsförbunds sak att förbjuda sådana här saker, säger idrottsläkaren Bo Berglund, som under 2010 till 2015 satt i Wadas listkommitté, som ger förslag till revidering av dopningslistan.

Stopp i OS

– Att dopingklassa syrgas är inget bra förslag, men utrustning kan idrottsförbund sätta regler för via sina tävlingsbestämmelser. När det gäller IOK så är det i praktiken redan förbjudet att ha syrgasbehållare, andningsutrusning och dylikt i olympiska byn och på de olympiska arenorna.

– Höghöjdshus diskuterades för ett tiotal år sedan. Det blev inget förbud, men även det är förbjudet i olympiska sammanhang. I OS-byar och på OS-arenor får man inte ha sådan utrustning.