Nyheter Världen

Krayem kopplas till bombfabrik

Avspärrningar utanför justitiepalatset i Bryssel.
Avspärrningar utanför justitiepalatset i Bryssel.

Svenske Osama Krayem, sedan tidigare anklagad för terrorbrott i Bryssel den 22 mars, är nu också formellt anklagad för inblandning i dåden i Paris i november.Krayem kopplas till den lägenhet där Parisbomberna tros ha blivit tillverkade.

23-åringen från Malmö framträdde inför en domare i Bryssel på onsdagen. Avsikten var att formellt slå fast anklagelserna mot honom.

Enligt ett uttalande från Belgiens federala åklagare anklagas Krayem – med tre olika alias: Naïm El Hamed, Naïm Al Hamed och Omar Abdelkader – för terrormord och deltagande i terrorgrupp.

Enligt åklagarna plockades svensken upp i Ulm i Tyskland i början av oktober 2015 och fördes till Belgien i en bil som hyrts av den nu gripne Paristerroristen Salah Abdeslam.

Utredningen kopplar sedan Krayem till olika platser som använts av förövarna i Paris, däribland det hus i Brysselkommunen Schaerbeek där man misstänker att terroristerna tillverkade de självmordsbälten som användes i Paris.

"Ingen ytterligare information eller detaljer kommer att ges om resultaten av den här husundersökningen", meddelas från de belgiska åklagarna.

Tillslag i december

"Bombfabriken" i Schaerbeek upptäcktes av utredare vid ett tillslag redan den 9 december i fjol, då man bland annat hittade spår av sprängmedel och tre handgjorda bälten som skulle kunna användas till självmordsbälten.

I huset tros även Abdeslam ha hållit sig gömd ett tag, sedan han återvänt till Bryssel efter att av ännu oklar anledning ha flytt fältet efter förödelsen i Paris den 13 november.

Abdeslam greps i Bryssel den 18 mars. Fyra dagar senare slog tre andra islamistiska terrorister till mot flygplatsen och en tunnelbanestation i Bryssel och dödade över 30 personer.

En månad i taget

Under den efterföljande polisutredningen har ytterligare minst sex personer gripits för inblandning i dåden – däribland Krayem, som kunde gripas den 6 april.

I förra veckan beslutades att svensken ska hållas kvar i minst en månad till med anledning av dåden i Bryssel. Samma beslut är nu formellt fattat även vad gäller dåden i Paris.

– Nu kommer det att gå ytterligare en månad och sedan får vi se vad som händer, säger åklagarämbetets presstalesman Thierry Werts till TT.

Werts vill i övrigt inte ge några detaljer eller spekulera i om Krayem kan komma att utlämnas till Frankrike. En rättegång kring terrordåden i Bryssel lär inte komma igång förrän tidigast 2017.

Läs också