Nyheter Toppnyheter

Krayem vill avtjäna straff i Sverige

Terroranklagade Osama Krayem kan ansöka om att avtjäna sitt fängelsestraff i Sverige om han döms. Arkivbild.
Terroranklagade Osama Krayem kan ansöka om att avtjäna sitt fängelsestraff i Sverige om han döms. Arkivbild.

Den terroranklagade svensken Osama Krayem vill bli överflyttad till ett svenskt fängelse om han fälls, enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot.Det blir den svenska Kriminalvården som avgör om han ska få avtjäna sitt straff i Sverige eller inte.

23-åringen från Malmö som misstänks ha varit delaktig i terrordåden i Bryssel i mars kommer sannolikt att flyttas till Sverige om han lämnar in en ansökan, enligt regeringens utredare.

Krayem greps i Belgien för tre veckor sedan och det kan ta uppemot ett år innan han får sin dom.

Enligt ett EU-beslut som ändrade svensk lagstiftning förra året ska Krayem själv, om han döms till ett fängelsestraff i Belgien, lämna in en ansökan om att avtjäna straffet i svenskt fängelse. Därefter fattas ett formellt beslut av Kriminalvården.

Riktlinjerna innebär att dömda svenskar utomlands enklare ska kunna avtjäna straffet i hemlandet. Även personer med Sverigekoppling ska lättare kunna sitta av sitt straff här om de vill.

– Det är ju så klart av betydelse om det finns personer som är misstänkta för allvarlig grov brottslighet eller terrorism. Och det kan ju väcka en viss diskussion om sådana människor ska föras tillbaka till Sverige, säger åklagare Ashraf Ahmed, som var expert i utredningen som föregick lagändringen, till Ekot.