Nyheter Världen

Krigstrött befolkning går till val

Barn väntar på att påve Franciskus ska anlända till ett flyktingläger i Bangui, Centralafrikanska republikens huvudstad. Arkivbild.
Barn väntar på att påve Franciskus ska anlända till ett flyktingläger i Bangui, Centralafrikanska republikens huvudstad. Arkivbild.

År av strider har präglat Centralafrikanska republiken (CAR). Regeringen har bara kontroll över huvudstaden Bangui, men på söndag går hela befolkningen till valurnorna – ett viktigt steg för att få stopp på blodspillan.

Den tidigare franska kolonin har länge kämpat mot eskalerande våld sedan den muslimskt dominerade Séléka-milisen störtade president François Bozizé i det övervägande kristna landet i mars 2013. Därefter har konflikten kretsat kring relationen mellan muslimer och kristna.

– Motsättningarna mellan muslimer och kristna är inte religiösa. Det handlar mer om hur de olika grupperna upplever att de behandlas, säger CAR-kännaren Louisa Lombard som arbetar vid Yale University i USA.

Muslimer har kontroll över en stor del av handeln och har ett stort nätverk utanför landet dit resurser kan föras.

– Det leder till ilska och avundsjuka från den icke-muslimska befolkningen, säger Louisa Lombard.

Försenat val

Staten har ingen kontroll utanför huvudstaden och landets ekonomi är körd i botten. Nyligen utropade en av Séléka-milisens rebelledare, Nouredine Adam, självstyre i det territorium han kontrollerar. Strider och våldsamheter har gjort att valet har försenats flera gånger. Ett bristfälligt väg- och mobilnät gör att det är en utmaning att ge människor i hela landet möjlighet att rösta.

Nu tävlar 30 kandidater om att bli nästa president, samtidigt som det hålls parlamentsval. Tanken är att interimspresidenten Catherine Samba-Panza ska stiga åt sidan efter valet, men oron kan fortsätta.

– Det finns en rad beväpnade grupper som känner att deras intressen inte har tagits tillvara, så jag skulle inte bli förvånad om vi fick se mer våld efter valet, säger Lombard.

Ex-president i exil

Ex-presidenten François Bozizé har levt i exil i framför allt Uganda sedan han avsattes, och han nekades att ställa upp i valet av författningsdomstolen. Han är anklagad honom för bland annat folkmord, men nekar till brotten.

– Det är mycket få som vill att han får tillbaka makten, säger Lombard.

Andrew Medichini/AP/TT
Påve Franciskus besökte ett flyktingläger i Centralafrikanska republiken i slutet av november under sin omtalade resa då han besökte flera länder i regionen. Arkivbild.
Andrew Medichini/AP/TT
Påve Franciskus fotograferades tillsammans med Centralafrikanska republikens interimspresident Catherine Samba-Panza under sitt besök i landet i november. Arkivbild.